La Junta Local Fallera d’Algemesí sol·licita a l’Ajuntament la Declaració de les Falles del municipi com a Festa d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana.

JLF.-  En un moviment significatiu per a la preservació i reconeixement de les seues tradicions, la Junta Local Fallera d’Algemesí ha sol·licitat oficialment a l’Ajuntament que inicie els tràmits necessaris perquè les Falles d’Algemesí siguen declarades Festa d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. Esta sol·licitud busca valorar i defensar les Falles, no sols com una festa central en la cultura valenciana, sinó també com un esdeveniment que fusiona art, sàtira i tradició.

L’origen de les Falles a Algemesí es remunta a 1933, amb l’autorització de l’Ajuntament al ‘Gremi de fusters d’envasos d’Algemesí’. No obstant això, va ser en 1935 quan es va plantar la primera falla en la plaça de la República, hui coneguda com a plaça Major. Malgrat els contratemps històrics com la Guerra Civil Espanyola i la postguerra, que pausaren la seua evolució, les Falles van aconseguir un renaixement notable a partir de 1973.

Des de llavors, la tradició ha crescut exponencialment, sumant diverses comissions falleres i culminant en la inclusió de noves en els anys 2006, 2009, 2010 i 2018. Actualment, les Falles d’Algemesí són una part integral de la comunitat, amb quasi 3.000 fallers actius distribuïts en 11 comissions.

Este esdeveniment cultural no sols es limita als fallers, sinó que ha fomentat un entramat comercial i artesanal de rellevància autonòmic, especialitzat en indumentària, complements i altres elements essencials de la festa. La Junta Local Fallera, en estreta col·laboració amb l’Ajuntament d’Algemesí, ha treballat incansablement per a promoure i engrandir aquesta festa, rebent suport i subvencions anuals per a realitzar la programació de tots els actes i festejos al llarg de cada exercici faller.

Cal destacar que les Falles van ser reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en 2016, un guardó que ressalta la importància d’esta tradició no sols a nivell local o nacional, sinó també en l’àmbit internacional. Amb la sol·licitada declaració com a Festa d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana, es busca no sols preservar este llegat, sinó també potenciar-lo.

Este pas avant en la celebració i reconeixement de les Falles d’Algemesí és un clar indicatiu del compromís del municipi amb les seues arrels i el seu patrimoni cultural.