betí francesc Diplomat en òptica i optometria. Col. 14.396. la veu d'algemesí

Francesc Betí Sanchis. Diplomat en òptica i optometria. Col. 14.396.


Aquest mes vull parlar-vos d’una malaltia  que normalment sol afectar la població més major i les dones en fase de canvi hormonal (embaràs, menopausa ) o que estan prenent algun tipus d’anticonceptiu oral, ja que en aquestes situacions la composició de la llàgrima es veu alterada i per tant no fa la seua funció de lubricar la superfície ocular com cal.També la lectura prolongada, alguna malaltia sistèmica o els factors ambiental, com ara treballar amb aire condicionat o amb molt de vent, poden donar problemes de sequedat ocular.
La síndrome de l’ull sec sol causar irritació, coentor, enrogiment, sensació de cos estrany o arena en la superfície ocular, a més de fatiga o pesadesa en les parpelles o llagrimeig. Encara que puga semblar contradictori, el llagrimeig excessiu es deu a una inadequada i insuficient lubricació ocular, així que el nostre organisme es protegeix inundant la superfície de l’ull amb llàgrimes de baixa qualitat que no aporten els nutrients i protectors necessaris. L’ull sec no es pot curar, només podem tractar-lo i, depenent del tipus i grau d’ull sec, utilitzarem col·liris, pomades, taponament del punt lacrimal i fins i tot algun tractament no convencional.
TOPOGRAFIA_CORNEAL_1024La detecció i tractament precoç resulten essencials per a la millora i prevenció del dany ocular. Hi ha diferents mètodes per a valorar la qualitat i la quantitat de la nostra llàgrima. Alguns mètodes són més invasius que altres, però al nostre centre apliquem el NIKBUT (de l’anglés Non-InvasiveKeratographTear Break-Up Time), que és un mètode no invasiu que es realitza amb el topògraf corneal i que ens mostra en temps real el comportament de la nostra llàgrima en passar els segons. Amb aquest aparell d’última generació també es fan adaptacions de tot tipus de lents de contacte perquè ens oferix un mapa corneal perfecte per a trobar la millor solució a cada cas.