Algemesí l'exposició "Històries de Baasneere" dins les Jornades sobre Àfrica  Xavi Ferragut la veu d'algemesíXavi Ferragut acosta una vintena de biografies d’habitants de Baasneere, al cor d’Àfrica, amb els seus pinzells.

Des de divendres 26 de maig, i fins el mes de juliol, es pot gaudir al Museu de la Festa d’Algemesí dels retrats que l’artista Xavi Ferragut ha elaborat des que impulsa amb altra gent un treball solidari a aquesta localitat de Burkina Faso.

La inauguració va reunir un centenar de persones al claustre de l’antic Convent dels Dominics.

Es tracta de 19 retrats d’habitants de Baasneere que, com va explicar en la inauguració el mateix autor, mostren a través de les seues mirades històries reals d’aquesta població africana. Són històries de persones felices amb allò que tenen, en un lloc on tots són iguals. Els quadres s’acompanyen d’una xicoteta biografia escrita perquè el públic conega amb més detall com són eixes vides.

Els retrats s’acompanyen d’una selecció de quadres d’un treball anterior que porta per títol «Històries de Baobabs». Davall l’ombra d’aquest arbre, els vells de Baasneere transmeten la seua saviesa als més joves.

Durant la presentació de l’exposició, Nel·lo Pellisser va subratllant que, en aquesta mostra, «Xavi Ferragut recorre al llenguatge icònic i al verbal per a acostar-nos unes històries en què tots dos registres s’interrelacionen, dialoguen». D’acord amb les seues paraules, «en el cas d’aquestes ‘Històries de Baasneere’, Xavi ha establit una simbiosi perfecta entre tots dos llenguatges. Amb quatre frases descriu els protagonistes del seus quadres. I amb unes pinzellades precíses i fermes compon el seu retrat. La conjunció text-imatge és molt intensa perquè la construcció que ens fa dels personatges seleccionats és molt suggerent».

En aquesta segona exposició Xavi Ferragut ens transmet també les vivències dels voluntaris d’Algemesí Solidari que des de fa set anys porten endavant diverses iniciatives a Baasneere, l’Àfrica Occidental. En aquest sentit, Nel·lo Pellisser es va mostrar convençut que «el seu projecte artístic, lligat a les seues estades a Burkina Faso, no acaba ací. El fil que arranca davall l’ombra d’un baobab i continua pels rostres d’alguns habitants d’aquelles terres no es talla en aquest treball», va concloure.

Per la seua part, el regidor de cultura, Pere Blanco, en tancar el torn d’intervencions va destacar el treball fet per Xavi Ferragut i Algemesí Solidari en Baasneere on actualment construeixen un institut de secundària. Blanco va afirmar que gràcies a treballs com aquests, Algemesí deu ser una referència en l’àmbit de la solidaritat.

Joan Nacher i Mar Nacher, del grup Confiteor, acompanyats amb la percussió d’Abou Zezé van recitar algunes d’aquestes històries.

http://www.xaviferragut.com/histories-de-baasneere/Jornades d’âfrica _ Algemesí_