L’alcaldessa d’Algemesí apel·la a la responsabilitat front al Covid-19 i apunta que “val més quedar-se uns dies a casa que haver d’anar a l’hospital”.

marta trenzano psoe algemesi moises castell agencia prensa2LVA.-  “La corba s’ha disparat i estem preocupats per com han anat augmentant les xifres de contagis per Covid-19”, ha declarat Marta Trenzano, alcaldessa d’Algemesí, a través d’un missatge emés per Berca TV, la televisió local. “L’Ajuntament està ací per a fer el que faça falta amb independència de que les mesures que hàgem d’adoptar siguen més o menys populars, no ens tremolarà el pols a l’hora d’adoptar decisions per a garantir la seguretat de tots, però si no posem tots de la nostra part, si no som conscients tots que la situació és crítica, molt complicada, serà molt difícil que puguem donar-li la volta i revertir la tendència de la corba que s’ha disparat en el nostre municipi”.

“Estem en una incidència acumulada de més de 700 punts”, ha afegit Trenzano, “això significa que ja hem superat el nivell 3 de risc”. El Ministeri de Sanitat considera quatre nivells de risc. El tercer és risc alt, el quart és risc extrem de propagació descontrolada del virus amb el consegüent perill de col·lapse de l’atenció sanitària.

Donades les circumstàncies, l’alcaldessa ha fet una crida a tota la ciutadania d’Algemesí: “Fa falta responsabilitat individual i corresponsabilitat en el que afecta l’acció col·lectiva. Aplicar les mesures de seguretat. Quedar-se a casa tot el temps que es puga. Evitar les aglomeracions de gent. Evitar els actes socials. Ja tindrem temps per a venjar-nos quan tot això passe, però ara el que ens ha tocat viure és això. Val la pena sacrificar-se per a salvar vides, per a evitar-nos passar dies a l’hospital. Val més quedar-se uns dies a casa sense eixir al carrer que haver d’anar a l’hospital on es passa molt mal. He tingut l’oportunitat de parlar amb gent que ha estat ingressada amb respirador i oxigen i ho han passat molt malament. Això no és una broma. Val la pena sacrificar-se per a superar això al més prompte possible i poder tornar a la normalitat”.

Trenzano ha lamentat haver de repetir el mateix missatge una vegada i una altra: “Les autoritats sanitàries ens diuen que la gran majoria de contagis es produeixen en l’àmbit social, en reunions familiars o amb amics, de manera que el que hauríem de fer és restringir-les al màxim complir la normativa i no reunir-nos mai més de sis persones. Cadascun ha d’anar amb cura de si mateix perquè anant amb cura de nosaltres mateixos anem amb cura de tots de manera col·lectiva. És la millor manera de parar un virus que continua expandint-se”.

Sobre les queixes d’alguns veïns respecte a la conducta d’altres, Trenzano ha explicat:

“És normal que la gent que sí que compleix veja una falta de solidaritat en la gent a la qual li dona més igual i que va a la seua, per dir-ho col·loquialment, però la gent ha d’entendre que l’Ajuntament no pot estar a tots els llocs al mateix temps. La Policia Local té una plantilla que és la que és. No podem tindre un policia en cada cantó, ni en cada vivenda ni en cada carrer. Això és impossible”.

Malgrat les seues limitacions, la Policia Local d’Algemesí actua. Fins al dissabte passat, s’han posat 403 denúncies per no usar màscara: 381 al carrer, 19 en terrasses i tres en el mercat del dissabte. Segons els agents, 34 de les persones denunciades són reincidents. S’han posat set denúncies a bars i establiments i 12 a clients en terrasses per no complir la normativa de Salut Pública. S’han posat 49 denúncies per incomplir el toc de queda o excedir la limitació en reunions familiars o socials. I s’ha posat una denúncia per incomplir l’ordre de confinament a una persona positiva per Covid-19.

Davant els comentaris veïnals sobre les persones contagiades que segueixen amb la seua vida normal, Trenzano ha sigut contundent: “Això és una absoluta irresponsabilitat per part d’eixes persones. El tema és que no sabem qui són. Salut Pública ens dona el número de contagiats en una data concreta però, per protecció de dades, no ens diuen qui són, no sabem els seus noms i cognoms ni on viuen. Per això la responsabilitat de cadascun juga un paper fonamental perquè estes coses no passen. Quan una persona ha estat en contacte amb un positiu i està a l’espera de fer-se la PCR el que toca és no eixir de casa. Quan tinga el resultat i el metge li diga: ‘Vosté ja pot eixir al carrer’, llavors, eixir al carrer. I les persones que són positives de cap manera poden eixir al carrer fins que no superen la malaltia i el metge els diga que ja poden tornar a fer vida normal”.

L’Ajuntament va posar en marxa noves mesures preventives divendres passat davant l’augment del nombre de casos. Trenzano ha comentat: “L’Ajuntament té competències en el que té competències. L’Ajuntament no pot tancar els bars ni pot tancar els col·legis. En el tema dels col·legis la competència és autonòmica, en el tema dels bars ara també és competència autonòmica perquè està declarat l’estat d’alarma. L’Ajuntament actua en els espais en els quals té competència, els espais públics municipals: el teatre, el Museu de la Festa, el poliesportiu municipal i la resta de zones esportives, la zona d’oci de la Xopera, el mercat ambulant dels dissabtes perquè ocupa un sòl públic que és de l’Ajuntament… Per a intentar reduir els contagis actuem en aquells llocs i circumstàncies on sí que podem tindre una incidència i sí que podem prendre decisions”.

Trenzano ha conclòs amb una invitació a la solidaritat dels ciutadans davant el virus: “Estem davant una tasca col·lectiva. Hem de pensar que tots som vulnerables. El virus no discrimina per edat ni per sexe ni per res. Al final, si no som tots solidaris i corresponsables, si no complim les mesures prevenció i anem amb compte, el virus tardarà molt més a anar-se’n”.