La Ruta Literària Martí Domínguez Barberà i Algemesí: d’un projecte escolar a una guia en paper per apropar l’obra de l’escriptor als algemesinencs.

LVA.-  La sala de plens ha acollit la presentació de la Ruta Literària Martí Domínguez Barberà i Algemesí. Aquesta pretén honrar la figura de l’escriptor i periodista algemesinenc Martí Domínguez Barberà, nascut en 1908.

La ruta literària consisteix en un recorregut d’unes 2 hores amb 12 parades a llocs emblemàtics del poble relacionats amb l’autor i 15 propostes de textos breus d’aquest que s’adeqüen a l’espai visitat. “El que interessa és que la ruta el transporte a un altre temps viscut” va anunciar Vicent J. Girbés, docent de llengua i literatura a l’IES Vicent Ferrer i promotor del projecte junt amb els seus alumnes de 4t de l’ESO.

L’autor té una extensa obra lírica dedicada a la seua terra natal com el llibre L’Ullal, ambientat en els records d’infantesa, i una exitosa trajectòria que inclou el guardó de Els Jocs Florals amb el poema Arbres en 1955 o la direcció de Las Provincias des de l’any 1949 fins al 1958.

El regidor de Cultura, Pere Blanco, va confessar que van decidir publicar en forma de guia la ruta literària perquè no es quedarà només a l’àmbit escolar i que qualsevol ciutadà poguera gaudir-la i apropar-se a la vida i l’obra de l’escriptor algemesinenc. De fet, actualment els alumnes del IES Vicent Ferrer estan desenvolupant una plataforma web per poder realitzar la ruta de manera audiovisual i interactiva. Amb esperança i il·lusió, Blanco va manifestar: “desitge que aquesta ruta tinga èxit i que ens ajude a familiaritzar-nos amb com es vivia en aquella època.”

El seu nét, Martí Domínguez i Romero, també escriptor i periodista, es va mostrar molt emocionat i agraït per aquest homenatge. Va parlar del seu avi com una persona profundament honesta, humil i valenta: “va defensar el valencianisme dins d’un marc franquista, des de la base de treballar la terra i la llengua amb el seu valencià d’Algemesí.”