Carta oberta de la Comissió Taurina d’Algemesí denunciant la exclusió dels bous en el vídeo de promoció turística de l’ajuntament.

Comissió Taurina d’Algemesí.-   La Comissió Taurina d’Algemesí vol manifestar el seu profund malestar per l’exclusió d’imatges de la Setmana de Bous en el vídeo promocional de la població que ha editat l’Ajuntament a través de la seua Regidoria de Turisme.

Segons la nota de premsa oficial signada per Edgar Bresó, encarregat de l’àrea de turisme, “el vídeo té com a objectiu principal donar a conéixer la ciutat de la manera més completa… mostrant el seu patrimoni cultural, natural i paisatgístic… El vídeo condueix per un recorregut per la cultura, la gastronomia, monuments… mostrant així un Algemesí complet i obert als visitants”.

La Comissió estima que ometre la Setmana de Bous és oferir una imatge d’Algemesí incompleta, ja que esta ciutat és coneguda a tot el món taurí gràcies a la seua ancestral fira de jonegades per la qual han passat pràcticament totes les figures del toreig.

La plaça on se celebren les corregudes és un monument únic en el món que s’eleva cada any gràcies a l’esforç dels cadafalers locals. Els primers documents que fan referència a la celebració de bous i que es conserven en l’Arxiu Municipal daten del 19 d’agost de 1643, un document que apunta que ja llavors era una festa amb caràcter anual, encara que és sabut que a Algemesí s’organitzen funcions taurines des de l’Edat Mitjana.

Cada any visiten la fira taurina centenars de turistes, la majoria arribats de diferents punts de la Comunitat Valenciana, però també des d’altres països. Sense anar més lluny, en l’últim lustre han presenciat la Setmana de Bous membres dels Clubs Taurins de Nova York, Milà, Londres i Rússia, així com aficionats de Mèxic, Veneçuela, Perú, Colòmbia, Equador, França i Portugal.

La Tauromàquia està protegida per la Constitució Espanyola, que en el seu article 149.2 diu textualment que “és competència de l’Administració General de l’Estat, garantir la seua conservació i promoció com a patrimoni cultural de tots els espanyols, així com tutelar el dret de tots al seu coneixement, accés i lliure exercici en les seues diferents manifestacions”. A més, segons la Llei 18/2013, “forma part del patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols… mereix ser preservada com un tresor propi del nostre país, ric en cultures diferents… és una manifestació artística en si mateixa desvinculada d’ideologies… té una indubtable transcendència com a activitat econòmica i empresarial… constitueix un sector econòmic de primera magnitud… connecta directament amb l’exercici de drets fonamentals i llibertats públiques… És necessari contemplar la protecció i regulació de tan important Patrimoni Cultural… forma part del patrimoni cultural digne de protecció en tot el territori nacional… els poders públics garantiran la conservació de la Tauromàquia i promouran el seu enriquiment…”

No complir estes premisses significa incomplir la Llei i faltar a la promesa d’acatament de la Constitució sobre la qual els regidors accedeixen el seu càrrec. Tenint en compte que la televisió local disposa d’un amplíssim arxiu que es podia haver utilitzat, a la Comissió Taurina no li val el posterior article d’Edgar Bresó en el qual s’escuda en què la gravació del vídeo es va fer durant uns mesos en què no hi havia bous en la localitat. Tampoc sembla de rebut que en el seu escrit intente polititzar l’assumpte perquè els bous són del poble, no pertanyen a cap partit i no tenen tendència política.

La Setmana Taurina és la celebració que major impacte econòmic provoca en la ciutat. És una tradició esperada cada any per milers de veïns i d’aficionats d’altres latituds. És un referent de la celebració de jonegades i posa el focus taurí mundial a Algemesí. Només demanem que s’aparquen gustos i fòbies personals, i que impere el respecte i la veritat.