Una vegada expirada la vigència de l’Estat de l’Alarma, el Govern va adoptar una sèrie de mesures de prevenció, contenció i coordinació per a continuar fent front i controlant la pandèmia mentre no finalitze oficialment la crisi sanitària. Esta situació, anomenada “nova normalitat”, va entrar en vigor el 21 de juny després de 98 dies d’Estat d’Alarma.

nova normalitat moises castell agencia prensa2LVA.-  La mascaretes continuen sent obligatòries sempre en els mitjans de transport, i tant en espais tancats com en la via pública o espais a l’aire lliure quan no es puga garantir una distància interpersonal superior a 1’5 metres. A la Comunitat Valenciana l’ocupació màxima en espais tancats està limitada al 75%.

Però la falta de conscienciació, la deixadesa en el seguiment de les pautes marcades pel Govern i l’excés de confiança de part de la societat, ha provocat que en els últims dies els rebrots de la malaltia s’hagen reproduït. El dissabte dia 4, Espanya registrava la seua pitjor dada de morts diàries des de l’inici de la ‘nova normalitat’. Segons dades del Ministeri de Sanitat es van notificar 17 defuncions en un dia. (En el moment de tancar l’edició d’este periòdic Espanya acumulava 70 rebrots en totes les Comunitats Autònomes excepte Asturias i La Rioja, la qual cosa va obligar a que varies comarques retrocediren a la Fase 2. En total, més d’un miler de persones han resultat contagiades en eixos focus. A la Comunitat Valenciana 47 municipis registraren nous positius en coronavirus i es va arribar als 306 casos actius).

Si no es respecten les normes el drama pot ser pitjor del que es puga imaginar. Molts professionals de la sanitat estan a punt d’agafar vacances i no es contractarà suficients substituts per a ocupar els seus llocs. Encara no hi ha vacuna ni pal·liatiu que cure el Covid-19 i els hospitals podrien tornar a col·lapsar-se. Per això és tan important conscienciar-se dels perills d’un virus que continua actiu i sense control. Per això és tan important avançar però sense oblidar.

L’economia, l’altra cara del drama

D’altra banda, ens enfrontem a una crisi econòmica sense precedents. Tot indica que la desocupació de dispararà fins a límits de rècord. Per descomptat que és necessari reobrir, però amb un desconfinament intel·ligent, que protegisca als més majors i permeta el retorn als llocs de treball i a l’oci que puga fer-se de manera segura. No podem tornar a la normalitat de sobte. És primordial aconseguir que la gent se senta segura perquè només gastarà quan estiga tranquil·la i sense problemes de faena. Perquè tant la por al contagi com a perdre qualsevol ingrés és paralitzant.

Un avantatge en este moment és que els Governs poden demanar préstecs en molt bones condicions, a un interés baixíssim, i això ha de repercutir en ajudes als més desfavorits i també a autònoms i empreses.

Després de la Segona Guerra Mundial Europa va tindre els 40 millors anys de la seua existència en termes de creixement econòmic i de benestar social. És qüestió de revisar la història i recuperar el que es va fer bé, com estar tots els països units i vetlar de veritat pels interessos de la gent.

En este desficaci que vivim és possible que acaben implantant-se sistemes de vigilància personals, perquè els nostres telèfons mòbils s’han convertit en la gran esperança per a controlar la pandèmia, APPs que poden restar-nos un poc de privacitat a canvi de seguretat, de la possibilitat de salvar la vida. No ho desestimem.

Serà un estiu rar. Les pors i les preocupacions es mesclaran amb la necessitat de llibertat. Tindrem converses de tota mena i en moltes d’elles es creurà haver donat amb les claus que solucionen els problemes regnants. Però no serà així. No és tan fàcil. Haurem de continuar expectants, mantindre’ns ferms i amb respecte. Serà l’estiu de mirar-nos per damunt de les màscares que tapen les boques i no ens deixen veure les seues expressions. Més que mai parlaran els nostres ulls, i seria desitjable que transmeteren paciència, fe i compromís. Ens va la vida.

El coronavirus en dades (oficials)

– 11.271.021 casos confirmats en el món

– 530.858 morts en el món

– 250.545 casos confirmats a Espanya

– 28.385 morts a Espanya

– 18.600 confirmats a la Comunitat Valenciana

– 1.475 morts a la Comunitat Valenciana

– 65 casos confirmats a Algemesí

– 7 morts a Algemesí