El matí del dijous 8 de desembre la processó de la Mare de Déu de la Salut al complet tornarà a prendre els carrers del centre de la ciutat. Serà a les 11 del matí i el recorregut serà idèntic al final de la processó de Volta General. Els balls eixiran del Museu de la Festa per a recórrer els carrers Fustero i Muntanya per a finalitzar com sempre en la plaça Major amb l’espectacular entrada de la imatge escortada per tots els balls al mateix temps dins de la Basílica de Sant Jaume.
Es tracta de l’acte principal d’una sèrie d’activitats que s’han programat amb motiu del cinquè aniversari de la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Al llarg dels últims dies es duen a terme una sèrie d’activitats encaminades a celebrar l’efemèride. Una reunió del Consell Valencià de Cultura, l’edició d’un còmic sobre les festes i el dilluns es va inaugurar la primera de les senyalítiques que donaran la benvinguda en totes les entrades de la ciutat per a informar que les festes són patrimoni. En els pròxims dies s’instal·laran cinc senyals d’aquestes característiques amb imatges dels balls amb la intenció de difondre el patrimoni, com a acció fonamental per a la posada en valor turístic de la destinació, dotant de nous usos per a consolidar-ho com a destinació de turisme cultural dinàmic i viu.
El dimecres 7 de desembre es duran a terme danses a la Mare de Déu pel centre de la ciutat i es projectarà en el Teatre Municipal el vídeo sobre la Festa elaborat per Berca TV i que servirà per a explicar les Festes de la Mare de Déu de la Salut als delegats que participen en el congrés internacional de ciutats patrimoni de la humanitat que tindrà lloc a Algemesí al setembre de 2018.
El mateix dia 8 de desembre a les 9 del matí s’inaugurarà la plaça dels Bastonets, situada al costat de la Capella de la Troballa. Posteriorment, a les 11 del matí començarà una processó amb les muixerangues i tots els balls que començarà en el Museu de la Festa per a recórrer el tram final de la processó de Volta General.