Què es podrà fer i què no en la ‘desescalada’ a partir de l’1 de juny. El bany a les platges i l’oci cultural tornaran a estar permesos amb menys restriccions en comerços i bars.

LVA.-  El Govern ha concedit que la Comunitat Valenciana passe a la Fase 2 de la ‘desescalada’ a partir del pròxim dilluns 1 de juny.

Es podrà circular per la província en la que es resideix en grups de màxim 15 persones, incloent els desplaçaments a segones residències. Les persones que viuen juntes poden ocupar totes les places d’un vehicle. Si no, han d’usar màscara i només poden utilitzar dos seients per fila.

Les màscares continuaran sent obligatòries quan no siga possible mantindre la distància interpersonal de dos metres tant en espais oberts com tancats, sempre que el seu ús no siga incompatible amb l’activitat que s’estiga realitzant, com practicar esport, menjar o beure.

PLATGES

A les platges, els banyistes hauran de fer un ús responsable complint amb les recomanacions i normes establides per les autoritats sanitàries. Es permetrà la pràctica d’activitats esportives sempre que es puguen desenvolupar individualment i sense contacte físic. La ubicació de les tovalloles es durà a terme mantenint la pertinent distància de dos metres.

La Generalitat proposa als ajuntaments amb platges controlar l’aforament, fragmentar per sectors de població o per horaris a través de la reserva prèvia d’espai, l’ús de drons, els torns intel·ligents o les pantalles d’informació 24 hores.

PISCINES

Les piscines es podran obrir al públic amb cita prèvia, un aforament màxim del 30% o el que permeta complir amb la distància de seguretat. No es podrà fer ús de les dutxes dels vestuaris ni de les fonts d’aigua.

PASSEJAR I PRACTICAR ESPORT

Es permet que fins a 15 persones -menors inclosos- puguen passejar o fer esport juntes en qualsevol franja horària excepte de 10 a 12 i de 19 a 20 hores, horari reservat per a l’activitat física dels majors de 70 anys.

Es podran reobrir les instal·lacions esportives cobertes. L’activitat esportiva requerirà cita prèvia, s’organitzaran torns horaris i es respectarà el límit del 30% de capacitat d’aforament i es podran utilitzar els vestuaris.

BARS I RESTAURANTS

Podran reobrir al públic els establiments d’hostaleria i restauració per a consum en el local, excepte les discoteques i bars d’oci nocturn, sempre que no superen el 40% del seu aforament.

El consum dins del local únicament podrà realitzar-se assegut en taula o reagrupacions de taules. No s’admetrà l’autoservei en barra per part del client. Per part seua, les terrasses mantindran les mateixes restriccions que en la Fase 1, amb l’aforament reduït a la meitat i amb grups de màxim 10 persones.

CINEMES I TEATRES

Tots els cinemes, teatres, auditoris i espais similars podran reprendre la seua activitat sempre que compten amb butaques preassignades i no superen un terç de l’aforament autoritzat.

Les sales d’exposicions, monuments i equipaments culturals podran obrir sempre que no se supere un terç de l’aforament autoritzat i s’adopten mesures per al control de control de les aglomeracions.

CENTRES COMERCIALS

Els centres i parcs comercials podran obrir amb un aforament màxim del 30% de les seues zones comunes i del 40% en cadascun dels establiments.

No es permetrà la permanència de clients en les zones comunes excepte per al trànsit entre locals. Hauran de romandre tancades les àrees recreatives com a zones infantils, ludoteques o àrees de descans.

XICOTET COMERÇ I MERCATS AMBULANTS

Els establiments i locals comercials minoristes poden reobrir al públic amb independència de la seua superfície útil d’exposició i venda, sempre que es reduïsca al 40% l’aforament i que garantisca una distància mínima de dos metres entre clients.

En els locals en els quals no siga possible mantindre aquesta distància, es permetrà únicament la permanència dins del local d’un client.

En el cas dels mercats ambulants es limitarà a un terç el nombre de llocs habitual per a garantir el manteniment de la distància social de dos metres.

HOTELS

Els hotels i allotjaments turístics podran obrir de nou les zones comunes sempre que no se supere un terç del seu aforament, així com les seues piscines i spas. Les activitats d’animació o classes grupals tindran un aforament màxim de 20 persones.

A més, es podran realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa per a grups de fins a 20 persones.

BODES I MISSES

L’aforament màxim dels llocs de culte passa d’un terç a un 50%. Les cerimònies nupcials i altres celebracions religioses podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, amb un aforament del 50% i sense superar les 100 persones en espais a l’aire lliure o les 50 persones en espais tancats.

ENTERRAMENTS

Els velatoris podran realitzar-se en tota calse d’instal·lacions, públiques o privades, amb un límit màxim de 25 persones en espais a l’aire lliure o 15 persones en espais tancats. Els enterraments i cremacions es restringeixen a un màxim de 25 persones.

VISITES A RESIDÈNCIES

La Generalitat podrà permetre les visites als residents de vivendes tutelades i centres per a persones amb diversitat funcional.

En el cas de les residències de persones majors, estes visites es realitzaran preferentment en supòsits excepcionals, com el final de la vida del resident. En cap cas estaran permeses en centres amb casos de Covid-19, confirmats o sospitosos.

COMPETICIONS ESPORTIVES

Els esportistes integrats en clubs participants en lligues no professionals podran realitzar entrenaments de caràcter bàsic, de manera individual i complint amb les corresponents mesures de prevenció i higiene, desenvolupat en els centres d’entrenament de què disposen els clubs o en una altra mena d’instal·lacions que es troben obertes al públic.

La competició de les Lligues Professionals es reprendrà sense públic i a porta tancada. Els mitjans de comunicació podran accedir per a la retransmissió de la competició.

CONGRESSOS I CONFERÈNCIES

Es permetrà la realització de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències en pavellons de congressos, sales de conferències, sales multiusos i altres establiments i instal·lacions similars sense superar els 50 assistents i mantenint la distància mínima de dos metres o amb equips de seguretat.