“Martí Saltateulades!”, de Víctor Aldea, i “Alí Bove i els quaranta nyigui-nyoguis” de Andreu Galan, han segut les obres guanyadores de la sisena edició del Premis de Literatura Infantil d’Algemesí.

LVA.-  L’acte de lliurament dels VI Premis Algemesí de Literatura Infantil es va celebrar el divendres 31 de març de 2023 al Teatre Municipal. L’acte coincidia amb la celebració del 2 d’abril, del dia internacional del llibre infantil i juvenil.

Les bones lectures que fem en les etapes inicials de la nostra vida son fonamentals per poder crear futurs lectors. Aquest és un dels propòsits dels Premis Literaris Algemesí, que amb la celebració de la seua sisena edició es consoliden com a referent dins del panorama literari infantil.

Victor Aldea, en la categoria de narrativa, i Andreu Galan, en la categoria de poesia, han guanyat la sisena edició d’aquest Premis, impulsats per Andana Editorial, l’Ajuntament d’Algemesí i la Fundació Caixa-Cooperativa.

Premi de narrativa Enric Lluch

El sisè premi de narrativa Enric Lluch, dotat amb 3.000 euros per l’Ajuntament d’Algemesí, ha sigut per “Martí Saltateulades!”, de Víctor Aldea. L’obra guanyadora ens narra les aventures de Marti. Al protagonista d’aquest llibre li encanta passejar, però no pels carrers, ell passeja per les teulades de la ciutat! Amb unes molles elàstiques als peus salta pels edificis com si fos un superheroi. Un dia comencen a desaparèixer tots els gats de la ciutat. Aleshores, Martí haurà de fer servir tot el seu enginy aconseguir el seu objectiu.

Víctor Aldea va néixer a Barcelona, però ha viscut a Mèxic, Alemanya i els Estats Units, en una capital del sud molt a prop de Nova Orleans. També passa llargues temporades a la lluna de València. És distret i desordenat, però sempre sap on trobar el que cerca, i de vegades, cercant, cercant, troba histò- ries que atrapa entre els dits perquè no li fugin. Ensuma el món i mira el que l’envolta amb els ulls encuriosits. I és per això que escriu. Cada dia, però de nit, quan la vida respira més a poc a poc i se sent el soroll del silenci. Les il·lustracions que han donat vida a aquest llibre són Robert Garcia.

Premi de poesia infantil Fundació Caixa-Cooperativa

La poesia infantil en la nostra llengua és un gènere que mereix un reconeixement, objectiu que dona sentit a aquest premi, pioner en l’impuls de la creació poètica per a infants, i dotat amb 3.000 euros. El guanyador d’aquesta sisena edició és “Alí Bove i els quaranta nyigui-nyoguis”, d’Andreu Galan.

Alí Bové i els quaranta nyigui-nyoguis és un recull de 100 endevinalles i 40 embarbussaments per a tota mena de públics i nivells en què grans i menuts compartiran complicitats i somriures al caliu de l’enginy lingüístic. Les endevinalles i embarbussaments poden semblar només un passatemps, però tenen molts beneficis per al desenvolupament cognitiu dels nostres petits: Des de millorar el llenguatge expressiu i comprensiu a estrènyer vincles afectius entre els qui comparteixen aquest tipus de jocs…

L’escriptor Andreu Galan és mestre de primària, filòleg i poeta, però també una mica músic i, sobretot, pallasso de guàrdia. Obsedit amb la idea d’escampar el conreu de la poesia entre els infants va cofundar el Premi Pissiganya de Poesia Escolar. Explica contes i diu versos per biblioteques, escoles, instituts i allà on el demanen i, de tant en tant, col·labora en formacions del professorat. El llibre compta amb els jocs de colors i textures de les imatges de la il·lustrador Óscar Julve.

El segell editorial valencià Andana Editorial és l’encarregat de fer arribar els textos guanyadors dels Premis als lectors i lectores. Andana Editorial compleix 14 anys dedicats a l’edició de llibres infantils i juvenils. En la seua trajectòria ha rebut 18 guardons a la tasca editorial i ha creat milers de nous lectors i lectores.

Amb més de 400 llibres publicats aquest segell valencià ha ajudat a crear nous lectors apostant per la qualitat literària i per l’edició d’àlbums il·lustrats que ja son un clàssic.