Finalment arriba la Caravana per la Pau als campaments de refugiats saharuís  del Tindouf.

AAPSD ongAAPSD.-  Al llarg d’esta setmana ha arribat finalment als campaments de refugiats saharuís  del Tindouf la Caravana per la Pau 2020 amb tota l’ajuda que les ONGs valencianes enviaren al juny de l’any passat en solidaritat amb el poble saharuí. Aquest retard s’ha degut a tots els problemes que ha causat la pandèmia mundial, i que ha dificultat l’enviament de mercaderies i bens comestibles entre l’estat espanyol i Algèria.

Aquesta iniciativa solidària l’organitzen les ONG valencianes implicades en la  solidaritat amb el Poble Saharauí, i és possible gràcies a la solidaritat de milers de persones i entitats. El camions de la “Caravana per la Pau” eixiren el diumenge 7 de juny de 2020 de Paterna amb aliments arreplegats per tot el País Valencià junt amb material escolar, i diversos projectes per a ser enviat als campaments de refugiats saharahuís en Tinduf, i una vegada arribats al port d’Oran pugueren completar el seu trajecte fins els campaments de refugiats

En aquesta Caravana del 2020 l’ONG AAPSD (Associació dAjuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat.) ha invertit 14.000 € que s’han traduït en 10.000 Kg de material sanitari, higiènic i menjar imperible, com lentilles, oli, sucre o arròs. Aquesta xifra se suma als  vora 40.000 kg que l’AAPSD ha enviat en el conjunt de les 7 caravanes anteriors.

L’ONG “AAPSD” (Associació dAjuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta d’ajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats  del Tindouf. Aquesta associació es va crear a l’any 2012, i està formada majoritàriament per persones d’Algemesí, encara que també hi ha membres de València i d’altres pobles de La Ribera.

L’AAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través d’un programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar l’atenció domiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Però, la principal actuació és el programa de tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de l’associació. A més, aquest programa es complementa en la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de l’AAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia d’aquestes persones i paliar les malformacions associades a les seues enfermetats. En les visites als campaments s’ensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

La trajectòria de l’associació en aquesta tasca solidària començà a l’octubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, dels anys 2013 al 2018, per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa d’ajuda.

L’AAPSD es financia mitjançant l’apadrinament dels xiquets (8,3 € al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen s’inverteixen en els projectes d’ajuda.

http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org

Twitter: @aapsd1

Facebook: Ajuda Saharauis Discapacitats Aapsd