AAPSD-sahara occidental-xavi ferragud-fotoperiodismo valencia-agencia de prensa valencia-prensa valencia-comunicacion-periodismo-marketing-publicidad-diseño-carteleria-carton pluma-video corporativo-agencia prensa2-moises castell-carlos bueno-la veu d'algemesíL’ONG d’Algemesí AAPSD inaugura aquest dijous 19 d’octubre a les 20:00 h. al Museu de la Festa d’Algemesí una exposició de quadres sobre els habitants dels campaments del Sahara Occidental creats per l’artista local Xavier Ferragud. Amb aquest exposició Ferragud vol acostar una vintena de biografies d’habitants dels campaments de refugiats del Sàhara occidental, al nord d’Àfrica, amb els seus pinzells.

Des de dijous 19 d’octubre, i durant tot el mes de novembre, es podrà gaudir al Museu de la Festa d’Algemesí dels retrats de l’artista Xavi Ferragud. Aquestes obres reflexen l’experiència que l’artitsta va tindre als campaments de refugiats en el viatge que va fer acompanyant als cooperants de l’ONG algemesinenca AAPSD el passat mes de maig.

Es tracta de 22 retrats d’habitants dels campaments que, com explica l’autor, mostren a través de les seues mirades històries reals dels campaments de refugiats. Són històries de persones que viuen en un entorn dur i amb molts mancances, però que al mateix temps intenten, amb allò que tenen, buscar la felicitat. Els quadres s’acompanyen d’una xicoteta biografia escrita perquè el públic conega amb més detall com són eixes vides.

Aquesta és la segona exposició d’històries i retrats col.lectius que realitza Xavier Ferragud, que ja va fer una sobre els habitants Baasneere, a l’Àfrica Occidental, on l’altra ONG algemesinenca que porta endavant projectes internacionals, Algemesí Solidari, fa 7 anys que desenvolupa la seua tasca solidària.

A més, cal afegfier que aquesta exposició s’emmarca dins els actes que la plataforma Pobresa Zero organitza tots els anys per sensibilitrzar i denunciar les injustícies socials que hi existeixen arreu del planeta.

Els beneficis de la venda dels quadres seran destinats als diferents projectes que l’AAPSD du a terme als campaments de refugiats del Sahara Occidental.

Qué és lONG AAPSD

L’ONG “AAPSD” (Associació d’Ajuda a Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta d’ajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats del Tindouf. Aquesta associació es va crear a l’any 2012, i està formada majoritàriament per persones d’Algemesí, encara que també hi ha membres de València i d’altres pobles de La Ribera.

L’AAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través d’un programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar l’atenció domiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Tanmateix, la principal actuació és el programa de tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de l’associació. A més, aquest programa es complementa en la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de l’AAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia d’aquestes persones i pal.liar les malformacions associades a les seues malalties. En les visites als campaments s’ensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

La trajectòria de l’associació en aquesta tasca solidària començà a l’octubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, els anys 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018 per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa d’ajuda.

L’AAPSD es finança mitjançant l’apadrinament dels xiquets (8,3 € al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen s’inverteixen en els projectes d’ajuda.

http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org