aapsd-sahara occidentalEls cooperants de l’ONG valenciana AAPSD (Associació d’Ajuda a Persones Saharauís amb Discapacitat) han visitat de nou els campaments de refugiats del Sahara Occidental. L’equip de treball enviat aquesta vegada l’AAPSD ha estat format per un fisioterapeuta i dos cooperants al càrrec de la intendència del viatge, que eixiren el passat divendres 14 de desembre des de l’aeroport de Barcelona.

Aquest nou viatge de l’AASPD (el nové des de que començaren amb el projecte de cooperació a l’octubre del 2012) ha sigut molt important, no sols per la feina que es durà a terme en el campaments, amb les famílies i els xiquets discapacitats. En aquest nou viatge l’AAPSD s’ha produït la primera reunió  de coordinació amb l’equip de treball permanent format per personal saharauí que l’AAPSD va posar en marxa en el passat viatge d’abril. Aquest equip, format per treballadores socials saharauís, té la tasca de continuar al llarg de l’any amb l’atenció de les famílies amb xiquets amb discapacitat profunda. Aquest equip de treball està coordinat “in situ”pel Ministeri d’Afers Socials del Frente Polisario.

A més, en aquest viatge l’AAPSD s’ha signat el conveni de col·laboració per a la construcció del nou edifici de la Direcció de Cooperació del Frente Polisario. Aquest edifici estarà dedicat a l’atenció als cooperants en els campaments de refugiats del Sahara Occidental, i es construirà en part amb els fons que l’AAPSD va recaudar el passat mes de setembre en el Festival Solidari Mariola Rock.

El viatge d’enguany també ha sigut molt útil per comprovar l’evolució positiva dels xiquets dels diferents campaments que ja porten 6 anys rebent el tractament dissenyat per l’equip mèdic de l’AAPSD. El tractament té dues vessants: la cadira ortopèdica d’estructuració corporal, que prevé possibles malformacions corporals, i les rutines fisioterapèutiques, que palien discapacitats psicomotrius.

Els cooperants han tornat el 17 de desembre. Una vegada arribats a casa, els membres de l’AAPSD analitzaran la situació en la qual es troba el projecte, i començaran la preparació del proper viatge, planificat per al maig del 2019, amb energies renovades per l’èxit del projecte. 

Quéés lONG AAPSD

L’ONG “AAPSD”(Associació d’Ajuda a Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta d’ajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats  del Tindouf. Aquesta associació es va crear a l’any 2012, i està formada majoritàriament per persones d’Algemesí, encara que també hi ha membres de València i d’altres pobles de La Ribera.

L’AAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través d’un programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar l’atenció domiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Tanmateix, la principal actuació és el programa de tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de l’associacióA més, aquest programa es complementa en la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de l’AAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia d’aquestes persones i paliar les malformacions associades a les seues enfermetats. En les visites als campaments s’ensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.

La trajectòria de l’associació en aquesta tasca solidària començà a l’octubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, els anys 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 i 2018 per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa d’ajuda.

L’AAPSD es financia mitjançant l’apadrinament dels xiquets (8,3 €al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen s’inverteixen en els projectes d’ajuda.

http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org

twitter: @aapsd1 –  facebook: Ajuda Saharauis Discapacitats Aapsd