Després de posar en marxa la nova Ruta del Samaruc, l’ajuntament projecta la creació de la Ruta del Secans. Es tracta d’un projecte que obri les portes a la creació de futurs recorreguts que donaran la possibilitat de participació a empreses locals.

LVA.-  Algemesí ja ha posat en marxa la nova Ruta de la Llacuna del Samaruc, un recorregut senderista i cicloturista perfectament senyalitzat que pretén “impulsar la ciutat com a destinació turística a través de noves apostes relacionades amb el turisme de naturalesa”, segons el regidor del Turisme, Edgar Bresó.

La Ruta del Samaruc mostra al visitant la gran riquesa paisatgística del terme d’Algemesí, passant per llocs que mostren la nostra marjal i l’horta valenciana, on es cultiva l’arròs i la taronja, per a acabar en la llacuna situada dins del Parc Natural de l’Albufera que s’ha convertit en una de les principals reserves d’un dels peixos autòctons més amenaçats d’extinció: el samaruc.

ruta llacuna del samaruc

Actual ruta de la Llacuna del Samaruc.

El punt d’inici es troba en el Museu Valencià de la Festa i finalitza en la llacuna després de recórrer un trajecte que passa pel Camí de la Tancadeta, el Pont de les Baranes, el Camí de la Creu, la Paret del Molinet i la Creu dels Sants de la Pedra.

La ruta compta amb senyals direccionals, diversos plànols de l’itinerari, senyals pel centre urbà i atrils interpretatius del paisatge agrari, el patrimoni cultural i natural i els recursos turístics disponibles en la ruta. El seu nivell de dificultat és baix i la distància és de 12 quilòmetres aproximadament.

Esta iniciativa tindrà continuïtat en 2021 per a donar resposta a la nova demanda actual enfocada al turisme de naturalesa i experiencial i el turisme de proximitat. Per a això, l’Ajuntament d’Algemesí, juntament amb el Museu Valencià de la Festa i el suport de Turisme Comunitat Valenciana i Diputació de València, contempla la creació d’una altra ruta pel terme municipal, la dels Secans.

RUTA DELS SECANS

Se situa en l’àrea oest d’Algemesí i es planteja com una ruta circular que connecta el nucli urbà amb les terres de secà del terme, passant per la Sénia de Viciano i per les cases de camp que s’han conservat fins a l’actualitat (antigues cases de la burgesia urbana, la major part d’elles construïdes a la fi del segle XIX), el terme de l’antic senyoriu de Cotes, etc.

ruta dels secans

Futura ruta dels Secans.

El canvi paisatgístic agrari és un punt d’interés de connexió amb esta ruta, on el terme municipal es va adaptar a l’evolució agrària. Sabem que entre els segles XIV al XVIII en tota la zona dels voltants de València assistim a un paisatge de moreres, ja que la cria del cuc de seda i la producció de seda va ser la principal indústria de la zona. En el segle XVIII va haver un període de crisi que va canviar per complet el paisatge. Una de les causes de la decadència de plantació de moreres va ser l’epidèmia pebrina dels cucs de seda. Com a conseqüència, es van començar a plantar altres productes: vinyes, però sobretot garroferes i cacaoters, fins a l’existència de tarongers, entre altres.

Les magnífiques finques i cases de camp que van ser construïdes com a punt per a treballar estes terres amb magatzems per als productes locals, són elements clau en esta ruta. Destaca per exemple la Casa del Xurro i la Casa de Masans. Es tracta de finques de camp que comprava la burgesia urbana per a treballar les terres. Estes cases i els seus horts són privats, algunes es conserven bé però han quedat pràcticament deshabitades i abandonades.

casa hort del xurro

Casa – Hort del Xurro.

La Casa del Xurro es va construir a la fi de segle XIX. El propietari era Adolfo Igual, de Rubielos de Mora, i va manar fer una còpia exacta de la seua finca en Rubielos.

La Casa de l’Hort de Romero data de 1870, i era un hort de tarongers, anteriorment de vinyes i garroferes. Tenia tres sénies, una d’elles amb motor de vapor, i la finca estava decorada amb palmeres datileres.

La Casa de Masans és la més preuada. És coneguda com la casa de les 365 finestres pel gran nombre de finestres que tenia la finca. En el segle XVI es va construir un primitiu casal. Més tard va passar a ser una de les unitats d’explotació agrícola i ramadera més importants.

casa de masans

Casa de Masans.

Itinerari: Museu Valencià de la Festa, Plaza d’Europa, Hort del Cadirer, Casa dels Flares, Casa del Xurro, Casa de Masans, Sènia de Viciano, Hort de Ridaura, Hort de Romero, Camí del Pont Estret i retorn a Plaza d’Europa. Nivell de dificultat: Baix. Distància: 14 quilòmetres aproximadament.

Un projecte de promoció econòmica

La finalitat d’este projecte és preparar la base per a la creació de futurs productes turístics que tinguen les rutes paisatgístiques com a nucli principal i enfocats al turisme experiencial. Es podran crear opcions que impliquen la visita guiada de la ruta amb bici o fins i tot en ciclococos, la entrada a algun dels horts, el pas per les cases de camp i l’experiència de poder tocar i provar els productes locals com les taronges, els kaquis i l’arròs, perquè també es podran fer tallers de paella. L’experiència de tocar i cuinar l’arròs o preparar suc natural de taronja o kaqui poden ser moments inoblidables per al turista.

L’Ajuntament d’Algemesí posarà a l’abast de les empreses que ho desitgen els recursos turístics i tot el suport perquè es puguen crear estos productes, que implicaran la creació d’una excursió amb autobús, la visita guiada in situ dels recursos, un menjar en algun dels restaurants, tallers i experiències sobre la base dels productes locals.