Els gitanos d’Algemesí han celebrat el seu dia amb la lectura d’un Manifest i un concert en la Plaça Major.

LVA.-  Hui s’ha celebrat el Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora el 8 d’abril recordant el Primer Congrés Mundial romaní/gitano celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, en el qual es va instituir la bandera i l’himne gitano.

La bandera és verda i blava, simbolitzant el camp i el cel, amb una roda de carro roja en el centre, que simbolitza el camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano, ‘Gelem, gelem’ recorda als gitanos i gitanes víctimes del nazisme.

A Algemesí s’ha cantat l’himne al migdia en la Plaça Major, i abans s’ha llegit un manifest en el qual s’ha recordat que els gitanos han resultat maltractats i perseguits històricament. S’ha fet memòria dels que van patir l’holocaust nazi i s’ha reflexionat sobre l’existència encara en la nostra societat de racisme, xenofòbia, invisibilitat, desconsideració, prejudicis i ignorància sobre la cultura i realitat del poble gitano.

El text també ha servit per a reivindicar drets i demanar respecte i igualtat d’oportunitats i de tracte, així com per a exigir a les Administracions una vivenda digna, la fi de la discriminació en l’ocupació, garantir l’atenció en la Sanitat Pública i fer de les escoles espais volguts i amables.

A les 18.00 h. s’ha celebrat un concert també en la Plaça Major.