Es tracta d’un projecte que Algemesí solidari porta realitzant a aquesta localitat de Burkina Faso des de l’any 2013 en què s’iniciaren els primers contactes al respecte.
La primera fase ha consistit en la construcció d’un edifici amb tres aules, sota la mateixa teulada, dins d’un futur complex d’ensenyament secundari per a poder atendre part de les xiquetes i xiquets de les sis escoles de primària que hi ha en un radi d’uns 30 quilòmetres.
Aquest projecte és una de les grans necessitats de Baasneere. Algemesí Solidari començà a treballar en aquest poblat en 2010 on va atendre les principals peticions de la població, que eren la construcció d’un pou d’aigua i la rehabilitació del Centre de Salut.
L’Escola de Baasneere està sent possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament d’Algemesí, la Càtedra Unesco de la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València, la parròquia de Mª Auxiliadora d’Algemesí, diferents empreses d’Algemesí i un gran nombre de persones.
A més, un equip de voluntaris viatja cada any a la localitat centreafricana per a supervisar el funcionament adequat de les obres.
En aquesta obra, la població ha col·laborat amb la recollida de materials: pedres, terra i arena. Està previst fer per a l’any que ve cursos de formació per a la gent del poblat, tant de fabricació dels blocs de terra comprimida amb els quals s’ha fet l’obra, com de construcció.
Tant els materials utilitzats com el disseny dels edificis responen principalment a criteris de la sostenibilitat, fonamentats amb els propis materials, la tradició i la climatologia del lloc.
Des de 2011, han passat pels camps de treball de Baasneere més de 30 voluntaris. Per a fer el seguiment de les obres de l’escola, els voluntaris han estat durant 5 mesos.
La presentació del projecte, divendres que ve, correrà a càrrec de Xavi Ferragut, president d’Algemesí Solidari, de Juan Vicente Maravilla, arquitecte de l’obra, i dels voluntaris que explicaran les seues experiències a Baasneere. D’aquesta manera es podrà conèixer tot el procés de construcció i el treball social que s’està fent a l’Àfrica des d’Algemesí.