Som el que fem i som el que mengem, també som la suma de totes aquelles particularitats que, a través de la imitació dels nostres majors, adoptem com a pròpies. Amb el pas del temps ens convertim nosaltres mateixos en el espill on es miren les futures generacions per a adoptar com a seues uns costums, una manera de fer, pensar i sentir. I això és el que anomenem cultura.

restaurant la mesedoraLa Mesedora.-  Cultura hi ha de molts tipus, i en cadascuna de les zones regna una o diverses depenent de l’afecte i atenció que, generació rere generació, se’ls brinda a eixos fets que solen ser únics d’un poble, una comarca o fins i tot d’un país.

Com a poble, podem dir cultura a tot el que ocorre als nostres carrers, des del dia 1 de setembre fins a l’últim dia de la nostra fira de jonegades. Balls únics, sentiment unit, força per a alçar torres humanes i a la setmana següent alçar una plaça única en el circuit taurí. La cultura que sentim com a pròpia és a la seua vegada compartida amb altres pobles.

El què no podem negar és que en tot el nostre territori hi ha una cultura i una identitat pròpia referent a la gastronomia. Tenim una terra que ens proveeix de productes que són exquisits: les tomaques del Perelló, el caqui Persimon, la taronja que trobem al nostre voltant en pràcticament qualsevol camí en eixir d’Algemesi, l’arròs de l’Albufera, etc. Totes elles conformen la nostra despensa propia i la nostra aportació cultural gastronòmica al món.

Una de les nostres aportacions culturals més singulars i una dels nostres senyals d’identitat cap a altres zones del país és “la cultura de l’esmorzaret”.Una cosa tan habitual i normal per a nosaltres, és curiós que quan eixes de la Comunitat es converteix en missió impossible poder fer-ho segons les nostres normes. I és que, l’esmorzaret és una reminiscència de la nostra cultura agroalimentària. Som terra d’agricultors, i antigament quan s’alçaven a realitzar les faenes del camp de sol a sol era necessari una potent ingesta durant el matí, de nou a deu i sempre en quadrilla.

Més enllà de la gèlida definició de la RAE -“menjar que es pren al matí”- l’esmorzaret és un nexe de la nostra cultura, un moment de trobada per a compartir les nostres millors històries en un ambient d’alegria.

El per això,que dissabte 19 de setembre es va celebrar en La Mesedora Restaurant & Hostal la “Festa de l’Esmorzaret VOL II”, un esdeveniment únic, cultural, divertit i acompanyat d’unes mesures d’higiene, seguretat i espaiat entre taules per a una experiència segura.

Des de primera hora del matí els més matiners es van anar acostant al lloc, i a poc a poc van anar arribant des d’algunes parts de la nostra comarca com Guadassuar, Sueca, Sollana, Alzira i fins i tot d’alguna comarca veïna com La Marina Alta.

En La Festa de l’Esmorzaret pots gaudir de la companyia dels teus amics, del retrobament amb els amics de la universitat o aprofitar per a divertir-te amb algú a qui tens moltes ganes de veure per a delectar-te amb els nostres millors entrepans, entre ells, el CardiBrie, una mescla de tomaca ratllada natural, llom exquisit, addictiu formatge Brie i salsa Mery, o el Brascafuà, l’última incorporació a la carta que porta una base de ceba morada caramel.litzada, sucosa vedella, foie i reducció de vi negre. Tot açò acompanyat de “l’arrancaora” cacauets, olives, “vi i llimoná” i el “cremaet”.

Com a convidats especials a l’esdeveniment vam tindre a la Ruta dels Esmorzars, un grup de “esmorzaors profesionals” que es van acostar a gaudir d’un matí de “comboi” al costat del grup de música local Nius de Nit i tots aquells que van voler compartir eixe matí de dissabte amb nosaltres.

En estos temps que corren necessitem un halo de llum que ens permeta albirar la nova normalitat des d’una perspectiva a la que estiguem un poc més acostumats. És per això que des de La Mesedora apostem per fer esdeveniments culturals i socials segurs en les nostres instal.lacions. Tenim en la nostra agenda cultural per a final del mes d’octubre l’actuació del monologuista Javier Meroño, un còmic murcià que ens farà passar una nit súper agradable acompanyat d’un menú preparat per a l’ocasió. També estem preparant amb tota seguretat i complint la normativa els sopars d’empresa per a esta campanya.

És bonic gaudir de la nostra cultura i dels nostres bars, així que vine a visitar-nos.