Del 28 al 30 de gener més de 260 alumnes de cicles participaran en unes jornades amb una orientació més pràctica i transversal que mai.

LVA.-  Celebrem les onzenes jornades “La Formació Professional i l’Empresa”, i en aquesta ocasió, tal i com ens explica la coordinadora de les Jornades i cap d’estudis d’FP Pilar Doñate: “s’ha decidit donar-li un caràcter més pràctic, i per això s’ha optat per programar no sols ponències o xarrades sinó sobretot tallers pràctics. De fet, més del 50% dels actes programats són tallers pràctics”. Aquestes Jornades serveixen per a que l’alumnat tinga un primer contacte amb el món empresarial i laboral, i per a que reba consells pràctics i útils per a les pràctiques. A més, els permet conéixer de primera mà, empresaris, autònoms, gerents, tècnics, sindicalistes… als que poden plantejar els seus dubtes.

Les Jornades se celebraran al centre, i la seua edició de 2020 serà una en les que més empreses i associacions participen. Si ens centrem en l’oferta adreçada als cicles industrials de manteniment i robòtica aquesta és d’allò més interessant. Comptem amb la col·laboració de companys professors de l’IES Tirant Lo Blanc de Gandia, que els explicaran l’horitzó que els obri l’FP en Alemanya, així com també amb la del sindicat STEPV que ve a parlar-los de la prevenció de riscos laborals en els tallers de metall. Però sobretot comptem amb la participació de diferents empreses i professionals. Pel centre passarà l’empresa capdavantera OMRON, que els parlarà de la Industria 4.0, i l’empresa SEI (Sistemas e Instrumentación), que realitzarà tres tallers pràctics sobre una qüestió en la que és puntera: la termografia. I per últim, pel que fa a l’àmbit industrial, l’exalumne Joan Ordiñana completarà aquestes Jornades amb una ponència sobre robòtica.

Si parlem de l’àmbit administratiu comptarem amb la presència de l’associació de comerciants locals ACSA, que abordarà el tema del consum responsable, així com de l’Oficina Tècnica Econòmica d’Algemesí (OTEA) i dels professionals algemesinencs d’IUSADE (Servicios Jurídicos y Empresariales) que els orientaran sobre la millor manera de fer un currículum en la societat 2.0. A més a més, tant l’empresa local Mar de Marketing, ubicada al Centre Polivalent, com l’assessora d’imatge Elena Sanz impartiran dues ponències al voltant de la importància actual del màrqueting i de la imatge per a difondre amb èxit un projecte. Pel que fa als tallers pràctics, aquests correran de part de la professora del centre Rut Molina, i d’Univers Colorit, que s’encarregaran dels tallers de consciència corporal, motivació, presa de decisions i intel·ligència emocional. Per últim, l’empresa adjudicatària dels servei de la piscina coberta d’Algemesí, +QVida, oferirà també dos tallers, un d’ells a celebrar en la pròpia piscina. Un primer sobre serà educació postural, i un segon sobre higiene postural, tallers adreçats tant a l’alumnat de cicles industrials com al d’administració.

A les Jornades assistirà tot l’alumnat de FP, és a dir, els d’FP Bàsica, els dels cicles Administratius, i els de Manteniment i Robòtica, en total més de 260 alumnes. Per suposat que les Jornades no serien possible sense el treball intens que des de principi de curs han desenvolupat els Departaments Didàctics de Formació i Orientació Laboral, Administratiu, Manteniment i Electricitat. El director de l’IES, Juan Francisco del Amor, destaca precisament que: “si duguem onze anys realitzant aquestes Jornades és perquè el professorat dels departaments d’FP s’implica al 200% en la seua realització; no sols coordinant i motivant a l’alumnat, sinó aportant idees noves com la d’enguany per dotar-les d’una vessant marcadament pràctica. Estic segur que a partir d’ara les jornades seran diferents.”

Destacar que aquest any s’ha volgut també prestar atenció a aspectes que sovint no es poden abordar en el dia a dia de les classes. El nostre únic objectiu no és formar sols a l’alumnat en les habilitats tècniques del cicle, les hard soft o habilitats dures, sinó treballar també en l’àmbit transversal de les soft skills o habilitats toves. Les Jornades, i especialment els tallers pràctics, els aportaran una combinació d’habilitats socials, de comunicació, actituds i intel·ligència social o emocional que els permetrà millorar, tant el seu benestar personal com el professional.