L’ONG d’Algemesí AAPSD aporta 13.000 kg a la Caravana per la Pau Associació d’Ajuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat la veu d'algemesiEl dissabte 4 de març l’ONG AAPSD (Associació dAjuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat.) ha participat en la Caravana per la Pau que ha eixit de València amb destinació als campaments de refugiats del Sahara Occidental. Aquesta iniciativa solidària l’organitza la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Saharauí del País Valencià, FASPS-PV, i és possible gràcies a la solidaritat de milers de persones i entitats.
El camions de la “Caravana per la Pau” han eixit el dissabte 4 de març de Paterna amb aliments arreplegats per tot el País Valencià junt amb material escolar, i diversos projectes per a ser enviat als campaments de refugiats saharahuís en Tinduf.
L’AAPSD porta col·laborant en aquest iniciativa des del 2013. En aquesta ocasió ha invertit vora 15.000 € que s’han traduït en 13.000 Kg de material sanitari, higiènic i menjar imperible, com lentilles, oli, sucre o arròs. Aquesta xifra és pràcticament el mateix que l’AAPSD havia enviat en el conjunt de les 5 caravanes anteriors, en les quals el material enviat havia costat al voltant de 14.000 € i havia suposat un enviament d’uns 13.000 Kg de material i menjar.
L’ONG “AAPSD” (Associació dAjuda a  Persones Saharauís amb Discapacitat) és una associació que tracta d’ajudar a persones, majoritàriament xiquets i xiquetes, amb discapacitat profunda que viuen en els campaments de refugiats  del Tindouf. Aquesta associació es va crear a l’any 2012, i està formada majoritàriament per persones d’Algemesí, encara que també hi ha membres de València i d’altres pobles de La Ribera.
L’AAPSD actua directament en els campaments de refugiats a través d’un programa de lliurament periòdic de material destinat a millorar l’atenció domiciliària (medicines, alimentació, bolquers, etc). Però, la principal actuació és el programa de tallers de formació dirigits a personal sanitari i a familiars, impartits pels fisioterapeutes de l’associació. A més, aquest programa es complementa en la construcció de cadires adaptades a les persones amb discapacitat, segons un prototip creat pels membres de l’AAPSD. Es tracta de, mitjançant aquestes cadires, millorar substancialment el dia a dia d’aquestes persones i paliar les malformacions associades a les seues enfermetats. En les visites als campaments s’ensenya als fusters locals a construir-les amb material que tenen al seu abast en els campaments, i a les famílies, com utilitzar-les.
La trajectòria de l’associació en aquesta tasca solidària començà a l’octubre de 2012, quan es realitzà una primera visita als campaments de refugiats del Sahara Occidental, i ha continuat amb visites anuals als campaments, els anys 2013, 2014, 2015 i 2016 per atendre a les més de 100 famílies que estan incloses en el programa d’ajuda. El proper mes de maig els membres de l’AAPSD tenen prevista una nova visita als campaments per continuar la seua tasca solidària.
L’AAPSD es financia mitjançant l’apadrinament dels xiquets (8,3 € al mes) i tots els recursos que s’aconsegueixen s’inverteixen en els projectes d’ajuda.
 
http://www.ajudasaharauisdiscapacitats.org
@aapsd1 Ajuda Saharauis Discapacitats Aapsd