El Museu de la Festa va acollir una impressionant desfilada històrica el passat 4 de maig que va mostrar la riquesa de la moda dels anys 20 i el panorama musical del moment. La exposició es podrà veure a partir de l’1 de juny.

Model fent un posat per a la desfilada. TALAMANTES

Foto portada: Toni Roig. –  Indumentària, història, música, dansa, perruqueria, maquillatge… són algunes de les disciplines que formen part del projecte amb el qual ha estat treballant el Museu Valencià de la Festa des de fa uns cinc anys. Des de que es va rebre part de la col·lecció de la Casa Insa, i amb l’ajuda del comissari, Guillem Alventosa Talamantes, es començà a desembalar i organitzar gran part d’aquesta col·lecció amb la qual s’ha estat treballant fins al moment.

Aquest projecte, on la història de la moda es converteix en protagonista, ha portat a reflexionar sobre la riquesa de la indumentària com a objecte d’estudi i fil conductor de  investigacions i projectes tant culturals com museogràfics. A més a més, arrel del mateix, a part d’un gran nombre de visites i interès públic, el Museu ha rebut una gran quantitat de peces de col·lecció privada, algunes donacions, que ara formen part de la col·lecció i una gran quantitat de cessions.

Amb la col·laboració desinteressada d’un gran conjunt de comerços locals (perruqueries, maquilladores, centres d’estètica, orfebreria…) tant com estudiants de maquillatge, caracterització, professionals de la dansa i la interpretació, i la implicació de l’Ajuntament d’Algemesí, s’ha estat treballant amb il·lusió dirigits per Guillem i amb l’ajuda d’un equip de modistes contractades per l’ADL que s’han encarregat de posar en valor cada vegada de forma més acurada les peces d’aquest projecte.

Amb la desfilada històrica que es va dur a terme el 4 de maig, es va viatjar al període conegut con Les Annés Folles en francès, es dir, els bojos anys 20. Aquest any, encara que s’ha aconseguit recuperar alguns teixits brodats, accessoris, encaixos i restes del fons Carmen Ferrés-Casa Insa que formen part de la nova mostra, gran part de la col·lecció que es va veure desfilar es tractava de peces originals cedides com a part de col·leccions privades centrades en el període on va regnar l’Art Déco.

Titulada baix el nom Moda, Cuplet i Varietés (1920-1929), a la nova desfilada i amb l’indument com a reflex de la societat i cultura d’aquest període, es va poder descobrir el panorama musical del moment, tant a Espanya com de forma internacional: cuplet, tango, xarleston, flamenc, fox-trot, teatre de varietats… visitant figures tan interessants com La Goyita, La bella Chelito, Edmond de Bries, Marlene Dietrich, Consuelo Reyes Castizo (La Yankee), La Niña de los Peines… i també va traslladar a escenaris de gran rellevància del moment com el Gran Kursaal, a Madrid, on actuaren mítiques figures com Mata Hari i ocorriren interessants històries com la de Anita Delgado, cupletista que es va acabar convertint en la maharaní de Kapurthala. El desaparegut cafè de Chinitas, situat a Màlaga, centre de la cultura andalusa i el flamenc durant els anys 20 i 30, freqüentat per figures com Federico García Lorca, Salvador Dalí o la Argentinita, també van ser part dels destins, i es va parlar d’una de les subcultures més interessants però més atemoridora, els Apaches, bandes criminals nascudes a Paris i que s’esteneren arreu d’Europa amb el seu particular modus de vida.

Vestits de House of Adair, de la famosa dissenyadora Lucille, brodats de Edouard Molineux, una reproducció d’un delphos de Mariano Fortuny, entre altres peces interessants serviren per descobrir la fascinant cultura del període dels anys 20. Un vertader espectacle on de nou un gran conjunt de gent jove ses va implicar per descobrir la història d’una forma que mai ens l’havien contat. La exposició amb tota la indumentària exhibida a la desfilada es podrà veure a partir de l’1 de juny al Museu de la Festa.