Lamentem que ni el govern del PP ni el bipartit PSOE-EU hagen demanat mai la subvenció de conselleria per a la inclusió del poble gitano que sí demana Alzira o Carlet

 
El 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano a tot el món (International Roma Day), per a recordar la història del poble gitano i retre homenatge a les víctimes gitanes del genocidi nazi i de diferents persecucions al llarg dels segles, com la que patiren en 1749 al nostre Estat, la Gran Batuda, que comportà l’empresonament de 9.000 gitanos, molts dels quals moriren.
Algemesí, com tots sabem, ha comptat sempre amb una important comunitat gitana localitzada principalment a determinats barris del poble. La majoria d’ells són algemesinencs des de fa generacions, són conciutadans nostres amb igualtat de drets i deures. Mai s’ha celebrat ni s’han realitzat al seu voltant cap tipus d’activitat. Des de M+S ALGEMESÍ  pensem que cal aprofitar aquesta data per lluitar contra estereotips i estigmatitzacions que a dia d’avui continuen funcionant. Cal doncs treballar per la dignificació de la imatge d’aquesta cultura i per aconseguir millorar en general les seues condicions de vida. I això és una tasca que ha de fer tant la pròpia comunitat gitana com la paia. I com no, l’administració municipal. De fet és cridaner el poc que a nivell municipal hem treballat el posar en valor els valors positius de la cultura gitana, valors que sovint, fins i tot, els propis membres de la cultura no són capaços de destacar.
Però si aquesta desatenció a posar en valor les virtuts d’aquesta cultura és cridanera, encara ho és més que l’ajuntament d’Algemesí, amb una important col·lectivitat gitana local, no haja mai mostrat interés per sol·licitar a la Conselleria d’Igualtat -o Benestar- participar en els “Programes d’Igualtat i Inclusió del Poble Gitano en els Municipis“. Municipis propers amb igual o menys població gitana com Carlet, Alberic Benifaió o Alzira reben 6.000€ o 7.000€ per a fer real la inclusivitat d’aquest col·lectiu, quantitats que nosaltres no sol·licitem i que tenim l’obligació moral de fer-ho i invertir.
És per això que hem presentat una moció per a aquest plenari per a que Algemesí se sume a les commemoracions internacionals d’aquest dia i ho manifeste ubicant al balcó consistorial la bandera del poble gitano i llegint eixe dia -o un pròxim- en algun acte  el manifest oficial d’eixe any. A la moció també es demana, per a propers anys, organitzar unes jornades en aquestes dates per tal de trencar els estereotips que envolten aquest poble i difondre els importants valors positius que té la seua cultura.
Sol·licitem igualment que l’ajuntament d’Algemesí se sume  a la petició del Congrés del Diputats per a que el Govern de l’Estat declare institucionalment el dia 8 d’abril com a Dia del Poble Gitano reconeixent la seua bandera i el seu himne.
Però sobretot el que demanem és que es realitzen les gestions oportunes per a acollir-nos als “Programes d’Igualtat i Inclusió del Poble Gitano en els Municipis de la Generalitat i rebre la subvenció oportuna. Per a nosaltres resulta incomprensible la passivitat mostrada abans pel Partit Popular i en l’actualitat pel bipartit PSOE-EU. Ni uns ni altres han demanat aquesta subvenció que milloraria l’atenció i, sobretot. la integració d’aquest col·lectiu. Esperem que després d’aquesta moció aquesta subvenció es demane de manera sistemàtica.
Afegir, a més, que en la Comissió de Benestar exposàrem el que ens comentà l’associació NUEVO AMANECER GITANO, la necessitat d’engegar una política activa de lluita contra l’escletxa digital existent, oferint-los instal·lacions i cursos informàtics.
Font: Mesalgemesí