sergio santamaria-coctelL’algemesinenc Sergio Santamaría es va proclamar campió d’Espanya en la categoria de “Joves Barmans” en la competició celebrada en Saragossa el passat 8 de novembre. La modalitat del campionat va ser la anomenada “Sparkling”, tenint que fer un còctel a base de sirops, sucs y begudes destil·lades per a després afegir un vi espumós, principalment cava.

 

 

Carlos bueno, la veu d'algemesí

Carlos Bueno

Sergio, de 25 anys, va sentir la vocació de dedicar-se a l’hosteleria des de ben menut, ja que el seu pare regentava a Algemesí el Saló Brielsa. Als 19 anys va començar a introduir-se al mon de la cocteleria gràcies a una empresa de Carcaixent anomenada “Més Que Barmans”, i tres anys després va decidir fer les maletes i anar a San Sebastián, bressol de la gastronomia, on va fer un curs intensiu sobre cocteleria en l’escola d’alt rendiment “Basque Culinary Center”.

Una vegada finalitzat el temps de formació, es va quedar a treballar al Stick Bar de Patxi Troitiño, premiat com a millor local de cocteleria en 2015, on va aprendre les noves tècniques de gastronomia líquida i també on va poder guanyar el concurs que li donà accés al campionat d’Espanya que acaba de guanyar.

El concurs nacional de cocteleria està organitzat per la Federació de Associacions de Barmans Espanyols. Tots els anys cada província organitza el seu concurs regional i les proves consten de elaborar cinc còctels dins de una modalitat marcada prèviament (aperitiu, digestiu, long drink…). Els participants deuen fer les seues elaboracions en menys de set minuts i s’avalua des de la presència del barman fins al sabor del còctel, passant per la decoració, la aparença de la copa, la tècnica amb els utensilis, etc. Cadascú dels guanyadors de província obté el pase per a representar a la seua associació al campionat d’Espanya. En el cas de Sergio va ser representant a Guipúscoa, on estava treballant fins ara.

Ara Sergio Santamaría acaba de tornar a València per a treballar en el mític Café Madrid, el local on es va crear la famosa “Aigua de València” l’any 1959 i que recentment acaba de reobrir les seues portes. Allí té com a company a Sergio Valls, campió regional i nacional de “Técnica i de Decoració”. Ells dos, amb la també valenciana Vanessa Pérez que s’ha proclamat campiona d’Espanya en la categoria de “Jefes de Bar”, representaran al nostre país en el Mundial de Xina i en el Hispanoamericà de República Dominicana.