Finalitzat el cicle d’exaltacions de les diferents comissions falleres d’Algemesí, va arribar el moment de donar el tret d’eixida a la pròpia festa. La plaça del Mercat s’omplia de gom a gom per començar la desfilada de les comissions fins el Museu Valencià de la Festa per a inaugurar, per part de les Falleres Majors de la Ciutat d’Algemesí, l’Exposició del Ninot 2020. Una vegada coneguts quins van estar els ninots, tant grans com menuts, presentats per les 11 falles de la ciutat, l’escenari del món faller algemesinenc es traslladava fins a la plaça Major, on Inés Puigvert i Irene Espiritusanto van anunciar a tot un poble que “ja estàvem en falles”.

Ines Puigvert Irene Espiritusanto falleres majors algemesi moises castell prensa2

Inés Puigvert i Irene Espiritusanto a la sala noble de l’Ajuntament. M.C.

L’ESPOLÍ.-  Els carrers d’Algemesí començaven a fer olor a pólvora, s’assaborien els primers bunyols i els fallers i fallers es posaven les bruses per anar als seus casals per gaudir de dinars, sopars, festes i playbacks.

L’últim dels actes multitudinaris que va viure el poble d’Algemesí va ser la Cavalcada del Ninot, on centenars de fallers i falleres feren gaudir a veïns i veïnes de la màgia, la diversió, l’espectacle i l’originalitat d’una cavalcada única a tota la comarca i que sempre rep l’afalac dels membres dels jurats que tenen molt difícil la seua tasca per triar guanyadors.

Algemesí estava immers en plena festa fallera, i de sobte l’11 de març el president de la Generalitat anunciava la suspensió de la festa de les falles a tota la Comunitat, i uns dies després el Govern d’Espanya decretava l’Estat d’Alarma i el confinament domiciliari. La festa de la llum, del color, de l’alegria es veia trencada per l’aparició d’un virus, Covid-19, que va fer que, no sols Algemesí, sinó tot el món es va paralitzara, trencant somnis, il·lusions, però sobretot trencant famílies i vides.

Anaven passant les setmanes i anaven incrementant els casos. Des de casa es realitzaven diferents activitats organitzades per les comissions, vídeos, cançons, fotografies, reunions on-line… tot amb la finalitat de fer que la flama de les falles no s’apagara.

Entre les decisions que es van prendre per part de la Junta Local Fallera i de les diferents comissions d’Algemesí va estar la de suspendre les Falles 2020 i celebrar de nou la festa en 2021 mantenint els representants, monuments… ajudant en la mesura del possible als fallers amb la cancel·lació de quotes o la reducció de les mateixes. Mesos molts durs, però amb l’esperança posada en les Falles de 2021, on una possible vacuna i una millora de la situació les podria fer realitat, però no ha sigut així.

Amb l’arribada de l’any 2021, i immersos en la segona i tercera onada, de nou la situació provocada pel virus ha fet suspendre les falles al mes de març. Si és cert que ja es disposa d’un calendari de vacunació, no ha sigut suficient per poder celebrar la festa per excel·lència dels valencians i valencianes. Són moltes les propostes per poder celebrar de nou falles, des d’una nova data al 2021, com puga ser al juliol o a l’octubre, o be gaudir-les de nou al 2022.

Siga quan siga, serà sempre comptant amb el vist i plau de les autoritats sanitàries i sense posar en risc la salut de fallers i falleres, així com dels veïns i veïnes d’Algemesí. Tornarem, quan siga segur, tornarem quan siga possible.