A pesar que Sanitat recomana no realitzar manifestacions per a celebrar el 8M, Dia Internacional de la Dona, continuen produint-se convocatòries en quasi totes les Comunitats Autònomes. En algunes la intenció és fer la manifestació en quatre columnes temàtiques en blocs de 500 participants.

Carlos Bueno.-  La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana té una dotzena de sol·licituds per a poder realitzar manifestacions eixe dia, però encara no se sap en quines condicions.

Susana García, portaveu de la Comissió 8M, anima a “continuar eixint als carrers a celebrar un dia tan important per a totes les dones”. Al meu entendre açò no va de secundar o menysprear a les dones. Això va de vides, i això és el que de veritat importa.

Si el 8 de març es realitzen manifestacions i la gent acudeix de manera massiva, no és que els nostres dirigents no hagen aprés res, és que qui no ha aprés res ha sigut Espanya, els espanyols i espanyoles. Hi ha que ser molt tonto per a reunir-se una altra vegada i tornar a contagiar-nos. Després de tot el que sabem que va significar el 8M de 2020, el Govern no hauria de permetre grans concentracions.

Amb les manifestacions de l’any passat es van multiplicar els contagis. Fernando Simón va afirmar que si no s’hagueren celebrat, probablement hi hauria hagut 20.000 morts menys. El llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, va reconéixer l’error quan va dir que es va actuar tard, i un dels motius pels quals es va actuar tard va ser precisament les celebracions del Dia de la Dona.

No és fàcil explicar-li a la majoria de la gent que es repeteix el 8M després del que ja va suposar, una autèntica bomba virológica que, segons asseguren els experts, s’haguera pogut evitar amb un confinament anterior.

Plantejar de nou una celebració similar sembla un autèntica temeritat. En la situació que tenim ara totes les autonomies mantenen restriccions per la pandèmia i tots els epidemiòlegs diuen que si es torna a obrir la mà arribarà a la quarta ona. Un altre 8M és surrealista.

En estos moments no es poden realitzar un altre tipus de manifestacions llevat que siga en cotxes. Per eixa mateixa raó no sembla massa legal que es permeten les del Dia de la Dona, perquè posar en risc la salut pública pot constituir un delicte. De fet, l’única sentència que va dictar el Tribunal Constitucional durant l’Estat Alarma en el primer confinament va ser amb motiu de la manifestació d’uns sindicalistes, que volien celebrar el Dia del Treball dins de vehicles. Però el Tribunal va dir que no, que prevalia el dret a la salut pública front al dret de manifestació. Com anem a concentrar-nos ara, en la tercera ona, preveient que pot haver una quarta?

Quan algú no exterioritza els seus sentiments es diu que “la processó va per dins”, i el 8M la manifestació ha d’anar per dins. Que els expliquen als dels bars que han estat un mes tancats per a previndre possibles contagis que ara es permetran aglomeracions multitudinàries. I el pitjor: a vore després qui és capaç de justificar les morts que es produïsquen.

L’ajuntament d’Algemesí encara no ha dictaminat com se celebrarà el 8M en la nostra localitat. Espere que impere el sentit comú perquè hi ha massa maneres de fer costat a les dones sense posar vides en risc. Tots els dies són el dia de la dona, i el de l’home, i el de les persones. I tots vius millor.