Derrocar el velòdrom i part de les pistes del poliesportiu?

carlos bueno firma agencia prensa2

Carlos Bueno

Contemple amb sorpresa la quantitat d’incivilitzats que encara hi ha en la societat en general i a Algemesí en particular. En ple segle XXI, quan a Espanya tots tenen accés a l’educació, hi ha qui s’obstina a ser un maleducat sense sentit. Certs contenidors tenen més fem al costat en terra que dins, i fins que no passen els serveis de neteja ahí està la insalubre decoració sobre la vorera.

Hi ha cantons amb pixades i cagades de gos que donen asco. Damunt, la humitat de la orina penetra fins a la zona interior de les vivendes que les pateixen, i han de ser els propietaris els que periòdicament isquen amb la seua granera i el seu motxo a netejar els excrements. Tinc una veïna que col·loca un cartell perquè els amos de les mascotes s’adonen de la seua insociabilitat, però els que són gorrinos passen d’ella. Veig també bancs trencats i jardineres bolcades… De veritat fer això és divertit? Que trist haver de destrossar el que paguem entre tots per a sentir-se bé.

En un altre ordre de coses, que també han de veure amb trencar el que ja està fet –però que ningú interprete que compare unes accions amb unes altres–, advertisc que els nostres governants locals pretenen derrocar construccions per a, en alguns casos, alçar-les en un altre lloc, una cosa que d’entrada indica una doble despesa poc aconsellable, i en altres casos ni això: Es destrueix i desapareix per sempre.

En la primera situació es troba el projecte de la piscina d’estiu. La intenció és situar-la dins del poliesportiu. Un espai d’oci dins d’un espai esportiu que hi ha que trencar. Vull dir que cal llevar pistes de futbet, bàsquet i pàdel per a incrustar una piscina que alguns utilitzaran només tres mesos a l’any, i eixes pistes destruïdes es faran en un altre lloc. No seria més lògic buscar directament una ubicació alternativa per a la piscina? No pareix que siga un assumpte urgent, així que, almenys, hauria de ser un tema a estudiar, inclús preguntar als veïns ara que tant s’estilen les enquestes ciutadanes. Se m’ocorre que podria readaptar-se l’actual piscina de El Raval, reduir la seua capacitat d’aigua i ampliar les seues zones verdes. Segur que eixiria més econòmic i evitaria que esportistes i banyistes enfrontaren interessos.

I parlant de El Raval, en la segona situació es troba el velòdrom, una joia esportiva que poques ciutats tenen (Algemesí sí perquè ho té tot, almenys de moment). A més del nostre, en tota la província solament València, Silla i L’Alcudia disposen de velòdrom. Però pocs ho saben i, per tant, poc s’utilitza. La idea és derrocar-lo per a ampliar el pati d’un col·legi adjacent. Al·lucine. Tirar un edifici de formigó armat costa una milionada. Seria més fàcil fer un túnel des de l’actual pati del col·legi fins a l’interior del velòdrom perquè els xiquets jugaren allí també. En el centre es podria fer una canxa i unes pistes d’atletisme, protegint amb una xarxa la zona de rodatge dels ciclistes. Baix els peralts es podrien posar futbolins, billars, taules de ping pon… com tenen altres velòdroms. Tot això seria més barat que destruir-lo. I sobretot hi hauria que promocionar-lo. A Algemesí hi ha molts aficionats al ciclisme que podrien anar a entrenar allí quan es fa de nit per a evitar els perills de la carretera, però cal anunciar-ho, treballar i facilitar les coses. Opine que destruir el velòdrom és una barbaritat.

Sé que hi ha previst un pla de reforma per a urbanitzar la zona i crear zones verdes en El Raval, però, què volen que els diga? Jo continue creient que trencar el que ja està fet (i està en bon estat) no sembla la millor política ni la inversió més rendible.