Carlos bueno, la veu d'algemesí

Carlos Bueno

La no aprovació per part de la Conselleria del calendari lectiu proposat pel Consell Escolar Municipal ha obert la confrontació entre els que estan a favor i en contra de tal dictamen, i encara que s’assegura que es tracta d’un tema estrictament pedagògic, hi ha sospites que darrere de la decisió hi ha motius antitaurins.

La Conselleria d’Educació va denegar la proposta del Consell Escolar Municipal d’iniciar el calendari escolar dos dies abans de l’estipulat perquè així els alumnes tingueren lliure tota la Setmana de Bous. Va arribar la notificació el 29 d’agost, a només una setmana de començar les classes i més de dos mesos després d’haver rebut la proposta. Sembla cosa de mala fe, no? El Conseller és Vicent Marzà, de Compromís, partit antitaurí, que pretén que es pense que no es tracta de res en contra dels bous, que simplement és pel correcte desenvolupament pedagògic dels xavals.

El que realment s’ha aconseguit amb esta decisió, que segurament per a enguany acabarà arreglant-se, és dividir a la població. I mentre uns pensen que Marzà és un ídol i un líder que fomenta la cultura, uns altres opinen que només busca atacar als bous. Uns s’han apressat a recalcar que l’educació està per damunt de la festa, com si els altres opinaren el contrari, i han incidit en el mal que és tancar els col•legis durant la Setmana Taurina.

Però els bous porten corrent pels carrers d’Algemesí des de l’edat mitjana i les corregudes se celebren en la Plaça Major des de fa quasi dos segles. I Algemesí ha comptat i compta amb insignes metges, advocats, periodistes, músics i artistes. Cultes i erudits que han conviscut amb assalariats i llauradors. La plaça de bous l’han muntat savis i incults units per la passió taurina. Esquerres i dretes mà a mà, colze a colze. I ara arriba un polític i, d’alguna manera, diu que els nostres avantpassats no van rebre l’educació de la manera més correcta.

Al llarg de la història Algemesí ha sigut un exemple de respecte, tolerància i sana convivència. La confrontació entre el poble que ara pareixen buscar alguns polítics no és la millor forma de que continuem vivint en pau. A la nostra ciutat ha quedat demostrat que tindre cinc dies de vacances per bous ha servit per unir a diferents ideologies i no ha sigut cap impediment per a obtindre excel·lents resultats acadèmics. Per què canviar-ho ara si no hi ha cap motiu antitaurí? Totes les regles (també les educatives) no tenen la seua excepció?

(I espavilen els qui vulguen defensar els seus drets, perquè seguir de braços creuats no és el més encertat).