“Jo no entre en tendes d’Algemesí perquè els botiguers em coneixen i si no els compre em sap mal”. M’ho va dir un amic molt conegut en la nostra localitat, qui m’explicava que la seua popularitat el condicionava a l’hora de comprar certs productes, sobretot roba, calçat, mobiliari o articles de decoració. És cert que tindre vincles amb els possibles venedors indueix a la compra. Per açò, davant la possibilitat d’haver d’adquirir per “solidaritat” alguna prenda encara que no siga exactament la que se busque, hi ha qui prefereix acudir a un gran centre comercial, on el ventall de possibilitats és major i, sobretot, on la impersonalitat i l’anonimat estan pràcticament garantits. Però si esta decisió la pren la majoria de ciutadans, les tendes locals tenen els dies comptats.
La Regidoria de Comerç del nostre ajuntament, en col·laboració amb ACSA i EMPAL, va posar en marxa per Nadal una campanya per a incentivar les compres en els establiments del municipi. Baix el lema “Algemesí ho té tot. Compra en el teu poble” es van instal·lar uns tòtems publicitaris de dos metres d’altura amb la imatge de la campanya en cinc punts de la ciutat. A més, es va posar a disposició dels comerços unes borses especials de tela, caramels i es va divulgar un anunci en les xarxes socials.
ACSA, Agrupació de Comerç i Serveis d’Algemesí, també va organitzar en les mateixes dates una nova campanya en la qual se sortejaven 3.500 euros repartits en set vals de 500 euros amb la intenció de premiar la fidelitat dels clients que compren en la localitat. Ara és l’Agrupació Empresarial EMPAL, la que continua amb una campanya de promoció conjunta de xicotetes i mitjanes empreses comercials d’Algemesí. Lloables iniciatives. Segurament insuficients, però necessàries.
Em consta que ACSA preveu fer més coses, que està estudiant la forma de fer-se veure i notar més. I falta fa. És fàcil proposar que es construïsca un centre comercial a Algemesí. Hauria de ser diferent als ja existents, que semblen tots clonats. Un recinte on tingueren preferència d’ocupació les tendes de la nostra ciutat. Res de Zara, H&M, Bershka, Pull&Bear,Springfield, *Celio, C&A, Stradivarius, Intimissimi, Women’Secret, Punto Roma, Benetton i Cortefiel. Res de Burguer King, Mc Donalds, Pans & Company, Cien Montaditos i Foster’s Hollywood. No, d’açò ja hi ha en tots els centres comercials. Hauria de ser un espai amb boleres i amb cines (que Algemesí, des que van desaparèixer l’Eslava i el Mavi no ha tornat a tindre un cinema), i també amb bars i restaurants com L’Encant, L’Everest, el Casino, la Terrassa, la Piccola o el Garrofera, i amb tendes de moda com Rombos, Carmen, Ninos, Little Kings, la Petita María o Antonio Girbés.
Sí, proposar la creació d’un centre comercial és fàcil, tan fàcil com quimèric. El que és complicat és trobar la manera de mentalitzar als algemesinencs que compren a casa, que no passa res si entrem a un comerç amic i eixim sense compra perquè no hem trobat el que volíem. Almenys caldrà intentar-ho. Segurament eixe vestit i eixa camisa que ens agrada estiga en una o una altra tenda d’Algemesí. Si volem mantindre a flotació l’economia local, ajuntament, comerciants, consumidors haurem de posar de la nostra part. Faran falta més i millors campanyes per a fomentar que es compre tot el que puga ser sense eixir d’Algemesí. Ací trobarem el mateix que en altres llocs, però segur que amb una atenció molt més propera. Hi haurà que treballar en això.