CARLOS bueno, la veu d'algemesí

Carlos Bueno


Les últimes Eleccions Generals celebrades a Espanya van marcar una clara tendència al descens de confiança en els nous governants que ocupen municipis i Comunitats des de fa un any. Podemos, Compromís i Esquerra Unida, que ara anaven agafats de la mà, han perdut una quantitat de vots inimaginable en tan sol sis mesos (a València 23.000 sufragis menys que fa sis mesos, quan es van presentar per separat, i 36.000 menys que en les autonòmiques) i a nivell nacional ara els separen quasi tres milions de paperetes respecte al partit guanyador.
Mónica Oltra, líder de Compromís, va afirmar que no s’explicava com la gent havia votat a polítics tan roïns (més o menys eixe era el seu missatge), quan el que hauria d’haver fet és examen de consciència i adonar-se que la resposta era que la ciutadania havia estimat que ells eren encara més roïns. Per què? Eixe és una anàlisi que li correspon al partit si no vol seguir perdent visibilitat. En el que sí que estic d’acord amb Mónica és que la qüestió taurina havia jugat en contra seua, i va acusar al seu company de formació i alcalde de València, Joan Ribó, d’haver tret la prohibició del Bou Embolat i Bou en Corda en el moment més inoportú, pocs dies abans del referèndum. Va encertar Oltra, i li puc assegurar que el món taurí es va mobilitzar en massa com jo mai havia vist abans demanant que no se’ls votara.
Algemesí va ser fidel reflex del resultat de les votacions generals. La suma dels vots de Podemos, Compromís i Esquerra Unida va ser inferior en 539 paperetes respecte als últims plebiscits. Ací també va haver marejada taurina, a més amb formes que a un servidor li semblen poc elegants. Perquè poc elegant és que Asensio García, regidor de Seguretat Ciutadana d’Esquerra Unida i membre de l’Equip de Govern local, estiga reunit amb l’alcaldessa fins a mitjan vesprada del 3 de juny i una hora després d’eixir del despatx, i sense haver-li dit ni mú sobre el tema en tot el temps, publique una nota de premsa reprovant el seu suport a la celebració d’un Bou Embolat en la nostra ciutat eixe mateix dia. La crítica la signava amb Josep Bermúdez, del grup Més Algemesí, homònim de Compromís, i en ella s’afirmava que tal decisió estava totalment injustificada i que anava en contra del tarannà progressista que ha d’imperar en el nostre Ajuntament. Serà el seu tarannà, perquè els més de 8.300 votants de PP i PSOE sembla que no són de la mateixa opinió.
No, no és elegant que no es parlen cara a cara estos temes entre membres del mateix Equip de Govern. No és elegant que s’espere fins al mateix dia d’inici dels festejos de Bous al Carrer per a traure una nota d’este tipus quan feia més d’un mes que el cartell estava anunciat. No és elegant que s’afirme que el nostre Ajuntament finança el Bou Embolat quan l’única cosa que va fer va ser donar una subvenció molt similar a la que s’atorga per a realitzar la festa de qualsevol carrer. No és elegant que només quatre dies després Més Algemesí culpe a l’alcaldessa de falta de tarannà dialogant i conciliador quan són ells els que pretenen imposar la seua voluntat. No és elegant que es faça xantatge al PSOE amb no aprovar un pressupost en què es finance el Bou Embolat. No és elegant que es burlen d’una nota de premsa emesa pels socialistes en la qual hi havia errors de traducció comesos clarament per una distracció al guardar els canvis en el document Word.
El nivell polític a Espanya no està ben valorat, és evident, i el d’Algemesí no és una excepció. La crispació social que provoquen alguns dels nostres polítics no ajuda a millorar la seua avaluació. Sincerament pense que els bous no es un tema que deixe sense dormir als ciutadans, ni el Tir i Arrossegament, que, al costat de la caça i la pesca estan en el nou punt de mira d’algun dels representants elegits, que sembla que busquen temes intranscendents perseguint titulars populistes i sensacionalistes.
Que deixen de costat la supèrbia i les burles! Que s’arromanguen i s’esforcen per crear llocs de treball i per millorar la sanitat i l’ensenyament! Per a Més Algemesí el mal estat del mini trinquet, els enterraments ecològics, la implantació d’una Oficina Verda o la prioritat del carril bici són temes molt interessants, com per a Esquerra Unida l’alçament d’un monument a la República. Sembla que prohibir els bous també es una prioritat per a ells, però res d’açò suposa una alarma social ni una necessitat imperiosa per als veïns.
Segons les últimes dades de l’atur, 2.493 persones del nostre poble no tenen faena, 297 més que l’any passat en el mateix mes. Aixó és un problema. La droga i la falta d’ofertes d’oci per a la nostra joventut ho són també.
De totes maneres dins de tres anys tornaran a celebrar-se eleccions i el poble parlarà de nou. Si s’obstinen a seguir amb les mateixes estratègies sabran si estan encertats o no. És qüestió d’esperar.
PD: La Veu d’Algemesí posa a disposició de qui ho sol·licite l’informe sobre el Bou Embolat realitzat per veterinaris experts en el tema, un exhaustiu i detallat estudi que demostra que l’animal no pateix cap maltractament ni minvament físic malgrat la seua espectacularitat. De fet hi ha bous que han arribat a embolar-se fins a en 100 ocasions en els seus quatre o cinc anys de vida de treball. És evident que ni es cremen ni es queden cecs. Podemos, Compromís i Esquerra Unida és l’únic grup polític que no ha volgut reunir-se amb la Unió Taurina de la Comunitat Valenciana, que al llarg dels últims mesos ha sol·licitat un encontre amb la pretensió de fer-los arribar este estudi.