Carlos Bueno fotoagencia valencia fotoperiodismo valencia agencia de prensa valencia prensa valencia comunicacion periodismo marketing publicidad diseño carteleria carton pluma video corporativo agencia prensa2 moises castell carlos bueno la veu d'algemesíUna piscina descoberta? I això farà falta? No està ja la de El Raval?” M’ho preguntava un bon amic que estiueja a Cullera en un edifici en primera línia de platja i amb una piscina més gran que la nostra plaça Major. “Evidentment tu no la tires en falta, però molta gent sí”, li vaig contestar. La conversa va prosseguir. Ell recordava quan de xicotet anava en els amiguets a nadar a no sé quina basa del terme. “En aquella època tindre una piscina era un privilegi, però ara no”, assegurava. I és que cadascú veu les coses d’una manera i segons li va.

Jo li vaig contar que quan els meus fills eren menuts anàvem a les piscines de Guadassuar i de Polinyà. “El problema és que la gent del poble no vol anar a la piscina de El Raval per no estar amb certs gitanos. En el fons som racistes, és el que ningú vol confessar”, va sentenciar. Jo no estic totalment d’acord amb això. Almenys per la meua banda mai va ser eixe el motiu d’anar a les piscines d’altres poblacions. Jo vaig anar amb la meua família a la piscina de El Raval en varies ocasions, però allí hi havia persones que no deixaven de molestar-me fins que em marxava. No era jo el racista, sinó els qui pensaven que estàvem envaint el seu terreny i a la seua manera ens tiraven d’allí. La veritat és que, amb independència dels motius, la piscina de El Raval mai ha sigut considerada la piscina de tots els algemesinencs.

Ara, els meus fills, com els fills del meu amic, són ja vintanyers i d’una forma o una altra sempre troben solució per a banyar-se. El problema és per a les famílies que tenen nanos xicotets i no posseeixen apartament en la platja, xalet en la muntanya o caseta en el camp. I d’eixos hi ha molts i sempre seguirà havent.

Fa uns dies el Ple de l’Ajuntament va aprovar els seus pressupostos anuals que contemplen la construcció d’una piscina descoberta amb una inversió de més de mig milió d’euros. No és peccata minuta. És una pasta, i més tractant-se d’una cosa que no és un article de primera necessitat, però pense que ho demanava el poble i que serà un èxit ben rendibilitzat a llarg termini.

Això sí, ha de ser un projecte ben estudiat i dut a terme tenint en compte tots els detalls. La ubicació i la seua extensió són primordials. Ha d’estar situada en un lloc ampli, amb moltes hores de sol, zones verdes amb arbres que donen ombra, bar, de fàcil aparcament… Perquè per a realitzar una cosa mediocre serà millor no fer res.

S’assegura que es construirà en la zona del poliesportiu, i eixe sembla un terreny perfecte. S’haurà de cuidar al màxim la seguretat i l’espai per a xiquets, i caldrà aprendre d’errors passats. Res d’una piscina olímpica. Millor mirar els encerts d’altres poblacions properes. Sí, estic convençut que una bona piscina descoberta a Algemesí serà molt apreciada en general.

Però no hi hauria que tancar la de El Raval. Només readaptar-la. Jo taparia la meitat d’ella, la reompliria de formigó. No fa falta una piscina tan gran. Així s’estalviaria en aigua i en manteniment. Tindre dos piscines afavoriria que cadascú poguera anar on preferira. Els veïns de El Raval que volgueren banyar-se en la del Poliesportiu ho podrien fer. Els veïns de El Raval que no volen que gent del poble vaja a banyar-se en la del seu barri podrien quedar-se allí. I els del poble tindrien la possibilitat de triar a quina d’elles anar. I el meu amic que té un pis a Cullera que faça el que crea.

Per descomptat en este tema de la piscina descoberta hi ha opinions per a tots els gustos. Jo espere no haver aclarit res, més bé tot el contrari, cadascú que crega el que vulga, però pensem en els altres, espantem el racisme i que impere el respecte.