El passat 23 d’abril es va celebrar a València una diada que va constar de dos parts. La primera una manifestació convocada amb el lema “Fem País Valencià”, i la segon una festa a la plaça de bous, tot organitzat per Acció Cultural del País Valencià, una entitat que vetlla per la llengua, la cultura i la identitat catalana. Em sent algemesinenc i valencià, i no sóc partidari de posar més fronteres de les que ja existeixen. Al contrari, pense que intentar aïllar-se és un retràs. Per això no vull renunciar a ser també espanyol, europeu i terrícola. En un món en el qual s’advoca per la globalitat, per l’eliminació de traves a l’acceptació d’immigrants i per la igualtat de tracte social i sanitari sembla mentida que hi haja qui continue amb la caduca idea d’alçar muralles per a declarar-se català renunciant a la cultura i a les tradicions pròpies. Jo no ho acabe d’entendre, la veritat. Però encara que no ho entenga no deixe de respectar-ho, faltaria més.

catalanistes independentistes muixeranga acció cultural país valenciàTampoc entenc que la Diputació cedira aquell dia la plaça de bous de forma gratuïta per a tal festa quan a tot fill de veí se li cobra un lloguer. Amiguisme? Favors polítics? I no volguera entendre per què la Nova Muixeranga va participar en este acte. Dic que no volguera entendre-ho perquè imagine que va ser per afinitat política, i açò no em sembla bé. Al meu entendre, cap dels balls de la nostra processó hauria de significar-se amb qüestions polítiques. Que cadascú tinga la seua ideologia és legítim, però que un col·lectiu que pertany a una manifestació religiosa se signifique políticament no és elegant ni convenient, més encara quan la Muixeranga s’ha convertit en un emblema que representa a Algemesí. El Patronat de la Festa de la Mare de Déu de la Salut hauria de prendre cartes en l’assumpte i coordinar les actuacions dels diferents balls que l’integren, negant la seua presència en qualsevol acte que promoga ideals polítics siguen del color que siguen.

Alguns dels assistents a la festa delmanolo montoliu acció cultural país valencià catalanistes independentistes la veu d'algemesí 23 d’abril van llançar pintura sobre l’estàtua que el torero Manolo Montoliú té en la plaça de bous. Això ni és cultura, ni educació. L’endemà responsables d’Acció Cultural del País Valencià van netejar el monument, que va quedar danyat pels productes utilitzats per a dissoldre la pintura. Ara la Diputació ha assegurat que procedirà a la seua restauració, espere que amb els diners recaptats pels organitzadors de l’esdeveniment, perquè només faltaria que a més del favoritisme de cedir-los l’espai de forma gratuïta ara ens costara de la butxaca als qui no tenim res a veure amb el incivisme. Però aquell dia, a més de embrutar-se la imatge de Montoliú, va quedar tacada la imatge dels algemesinencs que no ens signifiquem amb qüestions polítiques, i tot perquè no es van desvincular les tendències personals de les d’una associació que porta en nom d’Algemesí en el seu ADN.