A uno li pot tocar la loteria en la primera jugada. Però resulta evident que, quantes més vegades s’aposte, més probabilitats de premi hi ha. Amb el Covid-19 passa el mateix. La mala sort pot jugar en contra nostra i infectar-nos a la primera oportunitat en el lloc i moment menys pensat, per molt que actuem amb cautela, encara que és inqüestionable que les possibilitats de contagi s’incrementen si s’adquireixen riscos afegits, com podrien ser no utilitzar màscaretes, no tindre una bona higiene o no respectar la distància de seguretat entre persones.

Carlos Bueno.-  Quan anem de festa totes estes mesures sanitàries que hem de complir es relaxen. Sobretot si pel mig hi ha alcohol. Per això és tan important eixir de festa de forma mesurada, sempre amb persones de l’entorn més pròxim i, sobretot, evitar abusar de les begudes alcohòliques.

Resulta curiós que la suspensió de moltes festes patronals ha acabat sent un focus de rebrots de coronavirus per tota la geografia espanyola. Els “no sanfermins” van ser un exemple d’això, com ho han sigut multitud de celebracions que s’han organitzat per a celebrar que no hi havia festa. Un contrasentit.

No hi ha més que llegir els diferents mitjans de comunicació per a comprovar que massa gent no s’està prenent en serio este mortífer virus: Les festes es converteixen en focus dels rebrots (El País). Els botellons i les festes són els principals motius dels rebrots (ABC). El descontrol de l’oci nocturn en la ‘nova normalitat’, culpable dels rebrots massius (El Español). Els rebrots emmudeixen les festes d’estiu (Levante). Nit i joventut, còctel de rebrots per a la pandèmia (RTVE). L’oci nocturn és el principal motiu dels rebrots (La Vanguardia). Les ‘no festes’ en el focus dels rebrots (La Tribuna). I així centenars de titulars més.

A Algemesí, entre altres festes es va suspendre la Setmana de Bous. No fa falta dir que el motiu era evitar la probabilitat de contagis massius. No obstant això no tots van semblar entendre-ho. Va haver bars que per a celebrar la “no Setmana Taurina” van oferir packs especials amb colpets, rocaful i botelles de beguda a preus rebaixats. Això era com acostar una flama a un bidó de gasolina. La suma de multitud de gent amb ganes de juerga i grans quantitats d’alcohol a preu reduït era una bomba atòmica. Per fortuna des de l’ajuntament es va advertir que la policia anava a estar molt alerta per a vigilar el possible descontrol.

No hauria de fer falta recordar que ens estem jugant la vida. Quan es decreta que no hi ha festa és per a que no n’hi haja, no per a fomentar una nova celebració. Ve per davant el pont d’octubre, després el de la Immaculada i després finalment el Nadal. La situació sembla anar per a més llarg del que s’augurava al principi. Així que només cap la paciència.

La història guardarà estos dies en què la pandèmia del coronavirus mana. Perquè deixe de fer-ho cal respectar les normes encara que no siguen del nostre gust. Perquè tots volem explicar-los als nostres néts que un dia vam véncer al Covid-19, no?.