L’incívic comportament d’un grapat de gent que havia ingerit massa alcohol, va provocar que diverses persones es jugaren la vida gratuïtament durant l’incendi ocorregut el passat cap de setmana a Algemesí.

Carlos Bueno.-  Durant la nit del dissabte 8 al diumenge 9 de gener, una vivenda del carrer Muntanya pròxima a la Plaça Major es va encendre. Va ser en un quart pis i només va morir un gosset que estava al balcó incendiat. Per fortuna no va haver que lamentar desgràcies personals, però van poder succeir per culpa de l’irraciocini d’alguns individus.

Eren quasi les tres de la nit i als voltants hi havia un bon grup de gent que estava de festa. Un grapat d’ells amb més alcohol en el cos del que seria desitjable, sobretot si ocorren successos perillosos i, en compte d’ajudar, es destorba. I no sols això, sinó que també es juga amb la possibilitat que acaben morint persones sense cap necessitat d’això. I, a més a més, s’increpa als policies que, fent el seu treball, arrisquen la seua vida per salvar als altres.

En principi, la col·laboració ciutadana en el moment dels fets va brillar per la seua absència. Tot el contrari, es va dificultar la labor dels agents. L’actitud dels qui estaven beguts va ser pèssima, i la complicitat dels qui no ho estaven va resultar increïble.

Dos minuts després de l’avís de foc, dos patrulles de la policia van arribar a l’edifici on es va originar i van pujar fins on el fum els va permetre. A ells els va seguir una vintena de borratxos obstruint la circulació. Es van viure moments de pànic perquè els agents eren incapaços de fer retrocedir al grup que tapava l’estreta escala. Estaven embossats sense poder moure’s mentre les flames se’ls acostaven.

Uns ‘bufats’ bloquejaven la baixada i altres utilitzaven l’ascensor per a anar pis per pis colpejant violentament les portes dels veïns, arribant a destrossar una d’elles. Amb la por en la cara, els policies van haver de començar a espentar al tumult per a eixir d’allí i evitar el foc i la inhalació de fum. Al mateix temps va haver qui espentava als agents en uns moments de molta tensió. Era necessari baixar, però eren més els que pretenien pujar. A penes es podia respirar ni moure’s. Un autèntic caos.

Finalment, la policia va aconseguir arribar al carrer entre els xiulets i els insults de la multitud. Poc després arribaren els bombers, que igualment van ser increpats per la vintena de borratxos descontrolats. També a ells se’ls va dificultar la seua labor. Uns insensats van entrar en l’edifici del costat del que estava incendiat i, des d’una de les finestres, van llançar dos somiers instant els veïns del cinqué i sisé pisos al que es tiraren pels balcons mentre els bombers ja estaven pujant per l’escala del seu camió.

La policia va haver d’acabar detenint a un individu per desobediència greu mentre la massa de gent xiulava i insultava als agents. Un desficaci. Lamentable.

Imagine jo que si les flames s’originen en la vivenda d’algun d’estos descerebrats i està en perill la pròpia vida o la dels pares, germans, fills o gosset, l’estúpid borratxo no tindrà ganes de tocar els nassos a la policia i als bombers. Doncs això, el que no sàpia beure que no bega.