Atenent al dret a la llibertat d’expressió -del que sempre ha fet gala este periòdic que, baix les premisses del respecte, ha donat l’oportunitat de contestar a articles o opinions expressades en ell- La Veu d’Algemesí publica una carta de l’Associació feminista L’Eixam, un text que expressa idees i conceptes en els que, a més, coincidim en gran part.
L’Eixam -Associació de Dones Feministes d’Algemesí- ha realitzat una campanya durant la Setmana de Bous d’Algemesí, per conscienciar la població sobre la importància del consentiment a les relacions sexuals.
Malgrat el treball que hem fet i la bona acollida al carrer, hi ha hagut alguna reacció adversa, a la qual volem respondre. Ens referim a un article publicat a «la Veu d’Algemesí», titulat «No agressions sexuals, no balconing, no pintades. No és no.».
A l’Eixam pensem que, en primer lloc, la clau de la campanya «no és No» és la PREVENCIÓ de la violència sexista, especialment en el marc de les festes populars, independentment de si són taurines o no. Està comprovat que amb la conscienciació s’eviten alguns mals, i sempre és millor actuar abans que passe alguna cosa que no volem que reaccionar quan el mal ja està fet; senzill, no?.
En segon lloc, la campanya va dirigida a conscienciar sobre la importància del consentiment a les relacions sexuals i promoure un debat que rebutge actituds tolerants amb agressions sexistes d’alta o baixa intensitat. Cal recordar que hi ha agressions sexuals molt traumàtiques per a les víctimes encara que no hagen sigut violades, ni s’hagen denunciat. D’altra banda la campanya va dirigida a empoderar a la possible víctima. Volem recordar a les persones que patisquen agressions sexuals que és necessari el consentiment, i que si no volen fer alguna cosa tenen el poder a les seues paraules de dir NO en qualsevol moment, encara que primer s’haja dit que sí o s’haja begut una mica. Es tracta de desmuntar la «culpa» que de vegades senten les víctimes d’agressions sexuals, i condueix a guardar silenci i no denunciar aquestes violències. Suposem que l’autor no ha considerat les peculiaritats d’aquestes agressions quan ha fet «indagacions» i s’ha trobat amb la dada que no hi ha cap denúncia.
En tercer lloc ens produeix tristor que algú pense en veure la pancarta del carrer Muntanya, que això dóna una mala imatge del poble. La imatge que Algemesí vol donar d’ell mateix no és monopoli de ningú. La construïm entre les algemesinenques i els algemesinencs expressant els nostres interessos i preocupacions. Sembla que a l’autor de l’article sols li interessa donar una «imatge», una «aparença» d’Algemesí durant la Setmana de Bous, i que l’expressió de diferents sensibilitats i interessos durant les festes populars, segons ell, «embruta» la «imatge» d’Algemesí. No estem d’acord. La nostra campanya no embruta la imatge d’Algemesí!! La imatge que dóna és la d’un poble amb diverses sensibilitats i preocupacions, que afronta la realitat que ens toca viure amb valor.
Sobre consideracions com les comparacions amb el «balconing, la caça de l’ós polar» i mesures correctores com «tallades de «boles» o «neteges de façanes amb la llengua», ens estalviarem fer cap mena de comentari.
Ens hem sentit orgulloses en veure el missatge «no és No» present a la nostra societat perquè és una idea molt clara i positiva en favor de la igualtat i el respecte. Algemesí està en contra de les agressions sexistes. Açò ens reforça en la intenció de continuar treballant per la construcció d’una societat més igualitària, justa i lliure, on les dones no hagem de patir cap agressió pel senzill fet de ser dones. No volem acabar l’article sense mostrar el nostre agraïment a totes aquelles persones que ens han donat el seu suport i han contribuït amb la seua participació a la realització de la primera campanya de l’Eixam.
L’Eixam -Associació de Dones Feministes d’Algemesí-