Quasi 5’2 milions de contagiats a Espanya des que va irrompre la pandèmia. Més de 88.000 morts. A València el número de persones que han donat positiu sobrepassa el mig milió.

Carlos Bueno.-  Els morts s’aproximen a 8.000. A dia de hui 10.559 casos encara estan actius en la nostra Comunitat, on hi ha 453 ingressats, 73 d’ells en l’UCI (a data 30 de novembre). En les últimes dates semblava que el COVID estava controlat, però el coronavirus torna a la càrrega i segueix a l’alça. Els contagis s’han tornat a disparar en els últims dies. Alguns països han reactivat les restriccions, i en el nostre tot apunta al fet que també podrien anunciar-se en breu.

Què ha passat? La gent s’ha relaxat. S’ix més. Ens ajuntem més, i amb menys precaució. A pesar que hi ha 37’5 milions d’espanyols amb la pauta completa de vacunació, no és suficient. Falten encara 10 milions de persones per inocular, algunes perquè es neguen. Pot semblar que estan en el seu dret, però és anar en contra dels drets dels demés. És una decisió una miqueta egoista que posa en perill la vida de la resta de ciutadans. Perquè la llibertat té un límit, ja que no existeix el dret a contagiar als altres ni la llibertat de saturar els hospitals.

Hui dia ningú es planteja estar en el dret de no utilitzar el casc per a anar amb moto o col·locar-se el cinturó per a conduir un cotxe. És una qüestió de seguretat i mèdica que no es posa en dubte, i si algú ho fa, una denúncia li canvia el xip.

Jo no m’hauria vacunat, ho admet, però, després de meditar-ho, vaig acceptar els possibles riscos que té un antídot encara no testat al cent per cent. Vaig entendre que per a viure en societat cal acceptar certes regles per a minimitzar possibles danys generals. Una altra cosa és que se siga un ermità i es visca en la soledat de la muntanya perduda. Però no és el cas.

Les dades no deixen lloc a dubtes. La incidència acumulada en les persones amb pauta completa de vacunació és moltíssim menor que en aquelles que no estan vacunades. La taxa d’hospitalització, ingressos en UCI i defunció, varia notablement en contra dels no vacunats front als vacunats. El 22 de novembre, el percentatge de llits ocupats als hospitals era del 5% i d’un 2% en les UCI, pel fet que hi ha una taxa de vacunació amb pauta completa del 79’4%. Per contra, al març, amb només un 4% de vacunació completa, l’ocupació hospitalària era del 22% i del 7% dels llits UCI.

A més, les dades aportades per la Comissió Europea demostren que la vacunació està directament relacionada amb el descens de defuncions per coronavirus. Per tot això no caben negacionistes imprudents fent vida normal entre ciutadans compromesos i solidaris. No, perquè la cabuderia dels pecadors la poden pagar els justos.

La incidència del coronavirus a Espanya continua augmentant progressivament. Després de l’últim cap de setmana s’ha disparat situant-se prop dels 200 casos. Les Comunitats Autònomes estudien accions a implantar que perjudicaran econòmicament molts sectors, i per tant, a tots. És necessari ser solidari i vacunar-se, perquè fent-ho, no sols et protegeixes a tu, també als qui més vols i als qui no coneixes i no tenen la culpa d’imprudents cabuderies.