jovi

Jovi Esteve


Segurament hauran llegit o escoltat en més d’una ocasió el polèmic tema de les avionetes que fumiguen els núvols per a evitar que ploga. Moltes Associacions agràries han presentat denúncies contra estes pràctiques, i crec que hi ha que ficar una miqueta de cordura i explicar el tema de la sembra de núvols amb iodur de plata amb les denominades avionetes anti-graniç.
jovi esteve avionetes antigraniç la veu d'algemesiCom ja fa uns 4 anys que arrosseguem una preocupant sequera, estan apareixent grups de pressió demanant que s’investigue este tema i interposant denúncies per a que desapareguen estes pràctiques de fumigar els núvols amb productes que “eviten que ploga”, com el ‘iodur de plata’. Però, com funciona este compost? Esta tècnica existeix des de fa dècades i és cert que alguns núvols es ruixen amb este element, però amb la única funció de fer que ploga. Els núvols estan formats de microgotetes d’aigua en suspensió o de xicotets cristals de gel. Quan el vapor d’aigua ascendeix en l’atmosfera es va refredant i arriba un moment en què es condensa en forma d’estes diminutes gotes d’aigua gràcies als ‘nuclis de condensació’ existents en l’aire com micropartícules de sal, pols, pol·len… que ajuden a que estes gotetes s’adhereixguen a ells i puguen anar creixent al ajuntar-se amb altres gotetes. Lògicament, quan més nuclis de condensació tinguem en l’aire, més possibilitat tindrem de que estes gotes d’aigua puguen créixer i després precipitar (això succeeix quan arriben a una grandària d’uns 2,5 mm de diàmetre i cauen pel seu propi pes).
I ací és on entra en escena el ‘iodur de plata’. Com és altament insoluble en aigua i té una estructura cristal·lina semblant a la del gel, una vegada que entra en contacte amb estes gotes en suspensió, ajuda a congelar-les ràpidament, és a dir, accelera la formació de graniç i, curiosament, este procés evitarà que es formen grans pedres dins del núvol, ja que les nombroses llavors o boletes de graniç que van apareixent intentaran captar l’aigua que hi haja disponible i no podran créixer. Hi hauran més però seran de menys grandària, cosa que minimitzarà els danys en l’agricultura. És a dir, en existir més nuclis de condensació, l’aigua continguda en el núvol es repartirà més, de manera que el graniç que puga produir-se serà més xicotet. Per tant, el iodur de plata no s’utilitza per impedir la pluja, si no tot el contrari, afavorir que aparega. I no hi ha cap producte que actualment es tire sobre els núvols per impedir que ploga.