jovi esteve

Jovi Esteve


Al llarg de la Història, innumerables marins i gent del mar van afirmar ser testimonis de l’aparició de llengües de foc incandescent, que “dansaven” sobre els pals i extrems de les arboladures de les naus durant certes tronades. Estes boles lluminoses, conegudes com el Foc de Sant Elm (en castellà, San Telmo), són descàrregues elèctriques que es produïxen durant les tronades, quan l’aire està extraordinàriament ionitzat, i tenen com a objectiu als objectes més elevats d’una embarcació.
Encara que el Foc de Sant Elm no resulta perillós en si­ mateix a pesar de la seua espectacularitat, moltes vegades funciona com l’avís de la caiguda imminent d’un raig sobre els barcos, per la qual cosa històricament ha sigut considerat de mal averany o auguri entre els navegants.jovi esteve fenòmens estanys foc de sant elm la veu d'algemesí
En definitiva, el Foc de Sant Elm és un fenomen lluminós  format per plasma de baixa densitat i relativament a baixa temperatura,  provocat per una enorme diferència de potencial elèctric atmosfèrica.
Este fenomen apareix en zones que estan elèctricament carregades durant una tempesta elèctrica. Quan apareix dona la sensació que un objecte pròxim està cremant-se. Com hem comentat, s’observa ben sovint en els pals dels barcos quant hi ha activitat eléctrica; En l’obscuritat de les tronades cridava mot l’atenció als navegants. En tals circumstàncies també es pot  alterar la brúixola, per a major preocupació de la tripulació. També es dóna en els avions i dirigibles, en estos últims era molt perillós ja que molts d’ells es carregaven amb hidrogen, gas molt inflamable.