[su_row]
[su_column size=»1/2″]

jesús asensi

Jesús Asensi


 
 
La Madre siempre presente
 
Uno recuerda una tarde de un 20 de enero de hace algunos años, cuando asistía al acto de homenaje a los ilustres personajes que forjaron la independencia de nuestra ciudad. Sí y estoy seguro de que aquel policía no era del pueblo, que su incorporación era más que reciente y que la solemnidad del acto le llevó a ello. Ahí estaban las autoridades portando las coronas de laurel ofrecidas a Bernat Guinovart y a Doménec Gamieta, el tabal repicando y las dulzainas entonando a dos voces la hermosa melodía de la “Muixeranga”. Tal fue la magia que el momento desprendía que aquel policía se puso firmes y realizó el saludo reglamentario.
A uno también le viene a la memoria todas las celebraciones del 9 de octubre presididas por el alcalde Emili Gregori. En ninguna de ellas sonó el himno regional y sí la dulce melodía de la “Muixeranga”. Recuerdo que una vez le pregunté que por qué la banda no lo interpretaba nunca en fecha tan indicada y su respuesta fue la mar de simpática: “Es que es tan largo… que casi parecería que estáis dando un concierto”.
Con la llegada de Vicent Ramón las cosas cambiaron, pues en la festividad de todos los valencianos sí que se empezó a interpretar el himno regional. Tal fue la novedad inmemorial que la banda de música tuvo que ensayar aquel himno días antes, pues la mayoría de sus componentes no lo habían tocado jamás. Y allí que llevaron ese día los timbales y los fiscornos para dejar bien alto el pabellón. Eso sí, para contentar a los posibles críticos, la bella melodía de la “Muixeranga” no dejó de sonar.
Pero como nada es eterno en esta vida, otra vez son los socialistas los que sostienen la vara de mando en nuestro pueblo. Y resulta que han vuelto a caer en la cuenta de que este himno es demasiado largo. Eso sí, la procesional melodía de la “Muixeranga” ahí sigue. Y es que, sea cual sea el color político del Ayuntamiento, la Mare de Déu siempre hace acto de presencia en todos los actos civiles y religiosos de Algemesí.
[/su_column]
[su_column size=»1/2″]
sicto ferrero la veu d'algemesí periòdic independent periodico

Sixto Ferrero


 
 
Himnes tradicionals
 
Uns pocs mesos després de les eleccions del canvi de 2015, diversos diaris conservadors com Las Provincias, ABC, etc. titulaven afirmant:“l’alcalde/essa de tal poble prohibeix interpretar l’himne espanyol en les festes”. Les confidències venien d’exalcaldes/esses escaldats, atònits davant tal desgavell musical. El rebombori fou considerable, fins el punt que la federació de bandes (FSMCV) demanà al Ministeri que es pronunciara sobre quan s’havia de tocar. La resposta del Ministeri governat pel PP, fou clara. Només cal complir el Reial Decret de 10 d’octubre de 1997:l’himne espanyol és per a la casa reial, el president espanyol i els esdeveniments esportius. Tant fa que isca o entre la Mare de Déu o el Papa de Roma. Sembla que la resposta de Presidència no els va caure bé, i van apel·lar a la tradició. Quina? Doncs la tradició mantinguda durant els últims 70 anys a algunes poblacions. Ja ens entenem.
L’any passat, durant les celebracions del 9 d’Octubre a Algemesí, no vam ser menys i també vam tindre reaccions al voltant dels himnes i les tradicions. S’interpretà la Muixeranga, i la urticària contagiosa s’estengué. Però, amb la ignominiosa Llei de símbols del PP anul·lada per les Corts, la Llei de 1984 diu que l’Himno regional, s’interpretarà en actes solemnes i es podrà tocar en els actes oficials de la GVA. Quins actes solemnes? Aquells que marca la tradició, no?
Tindre un Himno que, ens agrade o no, no representa la diversitat del territori sinó l’horta de València, que no ens uneix com iguals sinó que encima la puixança burgesa d’aleshores al cap i casal, té aquestes coses. Oficialitzar una melodia de 1909, readaptada d’una sarsuela costumista, és una gran incongruència etnomusicològica i sociopolítica, però molt més històrica. Celebrem la conquesta d’un rei espanyol? Regional? L’annexió a Castella? Potser les tradicions d’alguns superen la realitat de la història.
Si cal que sone l’Himne d’Algemesí, almenys aquest no discrimina entre guanyadors i vençuts. Més música tradicional, albaes i balls de plaça,música de pobleque a Espanya li la bufa.
[/su_column]
[/su_row]